Який порядок навчання з питань охорони праці


Який порядок навчання з питань охорони праці

Згідно зі ст. 18 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII “Про охорону праці”, працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджено наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

 

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Посібник «Організація охорони праці від А до Я Покроковий алгоритм дій, підводні камені, рекомендації експерта»
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається типовим положенням, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

У разі виявлення у працівників, у тому числі посадових осіб, незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні у місячний строк пройти повторне навчання і перевірку знань.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Вивчення основ охорони праці, а також підготовка та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних об’єктів економіки забезпечуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки, в усіх навчальних закладах за програмами, погодженими із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

0 (800) 219-977
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...
Дії роботодавця для підготовки до аварійного відключення електроенергії
Під час аварійного відключення електроенергії слід: призначити відповідальну особу, яка координуватиме роботу підприємства під час аварійного відключення та процесу відновлення ...
Загальні вимоги безпеки під час виконання вогневих робіт (пам’ятка від Держпраці)
Вогневі роботи є невіддільною частиною багатьох виробничих процесів та будівельних робіт. Але вони супроводжуються певними ризиками, і забезпечення безпеки під ...
Як застрахованій особі переглянути е-лікарняний на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України?
Е-лікарняний формується в електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації медичного висновку про тимчасову непрацездатність, створеного лікарем у закладі охорони ...