Як вберегтися від чадного газу


Як вберегтися від чадного газу

У зимовий сезон, у періоду інтенсивного опалення приватних помешкань та громадських будівель,  зростають ризики отруєння чадним газом.

Оксид вуглецю (CO) – токсичний газ, який утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Його називають чадним газом. Підступність чадного газу в тому, що він не має кольору, запаху чи смаку, але він може бути смертельним для людини.

Чадний газ з’єднується з гемоглобіном, внаслідок чого кров втрачає здатність переносити кисень до тканин, організм швидко відчуває його нестачу. Гіпоксія (сильний дефіцит кисню) внаслідок гострого отруєння чадним газом може призвести до незворотних змін мозку або серця.

Симптоми ураження чадним газом такі: головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення, сплутаність свідомості.

Читайте також: Як уберегтися від отруєння чадним газом: МОЗ

 

Як уберегтися від отруєння чадним газом у побуті: основні правила безпеки

Прилади, від роботи яких виділяється чадний газ. Це двигуни внутрішнього згорання автомобілів та суден; газові, вугільні та інші печі; портативні бензинові генератори; каміни; вугільні грилі; газові водонагрівачі тощо.

Насамперед слід забезпечувати надійну вентиляцію приміщень: відчиняти кватирки вікон, не закривати отвори та решітки  вентиляційних каналів, забезпечити постійне провітрювання приміщень.

Перевірити наявність тяги: за відсутності чи слабій тязі не користуватися  газовими  приладами, адже це може бути смертельно небезпечно; подальше  користування газом  можливе тільки  після перевірки і прочистки димоходів та вентиляційних  каналів  працівниками спеціалізованих  організацій.

Не дозволяється встановлювати в приміщенні, де є газові прилади з відведенням продуктів згоряння в димові канали, примусову витяжну вентиляцію.

Не користуватися газовими приладами при несправній автоматиці безпеки.

Не залишати без нагляду прилади у робочому стані.

Не використовувати для сну  та відпочинку приміщення, де встановлено  газові прилади.

Не використовувати газові плити для обігріву приміщення.

Перекривати крани після користування газовим обладнанням.

Раніше писали: Як вберегтися від отруєння чадним газом

 

Безпека і аварійні відключення

Наразі у складних обставинах аварійних відключень доволі часто доводиться використовувати генераторне обладнання, що є устаткуванням підвищеної небезпеки.

Важливо знати: не слід використовувати генератори, чи будь-які бензинові двигуни на відстані менше 6 метрів від вікон, дверей, вентиляційних отворів. Це убезпечить від непоправних наслідків та потенційних ризиків!

Аналіз проведених технічних розслідувань аварій та нещасних випадків при використанні газу у побуті засвідчує, що основними  причинами настання таких подій є:

  • втручання споживачами у систему газопостачання шляхом самовільного встановлення опалювальних приладів;
  • втручання у систему вентиляції та систему відведення продуктів згорання у житлових приміщеннях;
  • порушення вимог безпеки під час користування побутовими газовими приладами;
  • несправність автоматики безпеки побутових газових приладів.

У разі виникнення  загрозливих ситуацій для споживачів при використанні газу у побуті слід негайно повідомити про це аварійну службу, зателефонувавши за номером 104.  

Читайте також: Безпека використання зрідженого вуглеводневого газу

Джерело: Управління Держпраці


Документи спеціаліста з пожежної безпеки

  • Приклади основних наказів з питань пожежної безпеки
  • Приклади інструкцій для приміщень об’єкта
  • Журнали реєстрації та обліку
  • Зразок оформлення плану евакуації на випадок пожежі

Придбати

(067) 317-58-86

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Причини відмови у створенні електронного листка непрацездатності
Електронний листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який створює лікар. Одразу після створення медичного висновку на ...
Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...