Безпека використання зрідженого вуглеводневого газу


Безпека використання зрідженого вуглеводневого газу

Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 р. № 285, кожен власник системи газопостачання зрідженим вуглеводневим газом має нести відповідальність за її технічний стан та безпечне користування газовим обладнанням. Недотримання цих правил може призвести до надзвичайних ситуацій, включаючи вибухи, пожежі, отруєння та загибель людей.

Пропан-бутан є популярним джерелом палива в населених пунктах, що не мають природного газу. Це екологічне та зручне паливо, використовується, зокрема, для приготування їжі на газових плитах. Однак недостатня обізнаність та безвідповідальність користувачів можуть призвести до небезпеки.

Важливо знати, що зріджений вуглеводневий газ має особливості, які вимагають обережності. Він негорючий і без запаху (до нього додаються одоранти для виявлення витоків). Він важчий за повітря та може нагромаджуватися в нижніх зонах приміщень, у підвалах. Зріджений газ не розчиняється у воді і може утворювати вибухонебезпечні суміші з повітрям.

Читайте також: Як обрати безпечні газові балони та картриджі?

Для уникнення небезпеки слід виконувати певні вимоги

  1. Потрібно належним чином заправляти балони та дотримуватися правильного співвідношення пропану та бутану залежно від сезону.
  2. Використовувати лише балони з написом “Пропан-бутан,” пофарбовані в червоний колір.
  3. Заправляти балони на офіційних газозаправних станціях та пунктах.
  4. Зберігати газові балони в безпечних умовах, подалі від джерел тепла та вогню.
  5. Постійно відслідковувати технічний стан газових приладів та системи газопостачання.
  6. В разі заміни балонів проводити обов’язкові інструктажі з правил безпечного користування зрідженим вуглеводневим газом.

Для забезпечення безпечного користування зрідженим вуглеводневим газом (пропан-бутаном) у побуті важливо дотримуватися ряду правил та рекомендацій. Однією з основних вимог є заборона використовувати для побутових потреб балони, які були призначені для виробничих цілей. Ці балони відрізняються білою розпізнавальною кільцевою смугою завширшки 100 мм.

Читайте також: Увага! Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки!

Правила та рекомендацій для забезпечення надійності та запобігання небажаним подіям

Безпека при користуванні побутовими газовими приладами та балонами – це питання важливе для кожного із нас. Для забезпечення надійності та запобігання небажаним подіям ми повинні дотримуватися низки важливих правил та рекомендацій.

  1. Зберігайте і підтримуйте в чистоті газове обладнання. Регулярно перевіряйте його на відсутність пошкоджень та наявність всіх необхідних деталей.
  2. Постійно стежте за нормальною роботою газових приладів, балонів, димоходів та вентиляції. Це гарантує надійну роботу системи.
  3. Перед вмиканням газових приладів завжди провітрюйте приміщення та залишайте вікно відкритим на весь період роботи газових приладів.
  4. Після використання перекривайте крани на газових приладах та на балонах. У разі розміщення балонів усередині кухонь додатково перекривайте вентилі на балонах.
  5. Регулярно перевіряйте гнучкі гумовотканинні рукави, які використовуються для підключення балонів. Вони не повинні мати тріщин, надрізів чи інших пошкоджень.

Читайте також: Що повинно бути нанесено на газових балонах UN 2037

Пам’ятайте, що самостійний ремонт та модифікація газового обладнання заборонені. Якщо ви виявили несправності, звертайтесь до працівників підприємств газового господарства.

Порушення правил безпечного користування газовими приладами природного та зрідженого газу може стати причиною аварії, отруєння чадним газом, призвести до значних матеріальних збитків та смертельних наслідків! Особи, винні у порушенні Правил безпеки систем газопостачання та законодавства України з питань праці, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством в тому числі й кримінальну.

 

Читайте також: Перелік чинних технічних регламентів

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...