Як уникнути небезпек під час експлуатації обладнання АЗС


Як уникнути небезпек під час експлуатації обладнання АЗС

Насамперед слід дотримуватися вимог нормативних актів під час технічного обслуговування та ремонту обладнання, машин та механізмів і устаткування підвищеної небезпеки об’єкту зберігання та реалізації нафтопродуктів, в тому числі, зріджених вуглеводневих газів з АЗС (АГЗП). Це визначено у:

  • НПАОП 0.00-1.73-14 «Правила охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів»;
  • НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання»;
  • НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском»;
  • НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт» та інших нормативних актах з охорони праці, яких повинні суворо дотримуватись працівники суб’єкта господарювання.

Читайте також: Безпечна експлуатація резервуарів на АЗС

Також необхідно постійно здійснювати моніторинг технічного стану об’єктів АЗС (АГЗП). Слід постійно оцінювати технічний стан обладнання, машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки, забезпечувати проведення необхідних періодичних замірів, своєчасно проводити планові опосвідчення, тощо.

 

Відповідальним за охорону праці варто проводити роботи з прогнозування надзвичайних ситуацій, їх моделювання та постійного тренування щодо локалізації та ліквідації потенційних аварійних ситуацій на виробничих об’єктах. Заздалегідь потрібно визначати найбільш гострі проблемні питання і запобігати надзвичайним ситуаціям.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...