Безпечна експлуатація резервуарів на АЗС


Безпечна експлуатація резервуарів на АЗС

Безпечне використання резервуарів для зберігання пального є важливим у зв’язку з їх потенційною вибухонебезпечністю.

На АЗС мають бути паспорти на резервуари й проєктна документація щодо технологічних рішень та умов експлуатації обладнання. На сталевих кришках оглядових люків підземних резервуарів, де зберігаються нафтопродукти, повинні бути прокладки, які унеможливлюють утворення іскор під час ударів (довільного падіння цих кришок тощо).

Читайте також: АЗС: алгоритм дій в аварійних ситуаціях

У встановлені терміни резервуари слід чистити та за потреби ремонтувати. Крім того, необхідно періодично проводити електротехнічні виміри заземлення та захисту від блискавок.

Зливати нафтопродукти можна тільки після того, як працівники АЗС звільнять виїзд для автотранспорту. Всі резервуари, куди зливається пальне, мають бути справними. Заправляти автотранспорт, поки нафтопродукти зливаються з цистерн автозаправних машин до резервуарів, заборонено.

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...