За якою статтею звільняється працівник за станом здоров’я та чи сплачується допомога при звільненні за станом здоров’я під час воєнного стану?


За якою статтею звільняється працівник за станом здоров’я та чи сплачується допомога при звільненні за станом здоров’я під час воєнного стану?

Так, допомога сплачується.

Відповідно до умов частини 2 статті 40 КЗпП, за ініціативою роботодавця, працівника звільняють із займаної посади за станом здоров’я на підставі неможливості продовжувати роботу внаслідок захворювання. При цьому необхідно мати висновки, довідки МСЕК, які підтверджують неможливість праці.

Читайте також: Які документи підтверджують неможливість виконувати роботу за станом здоров’я

В разі припинення трудового договору за ч. 2 ст. 40 КЗпП працівникові, окрім остаточного розрахунку, в який входять основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору (ст. 116 КЗпП), підприємством додатково виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку, що визначено ст. 44 КЗпП України.

Джерело: Управління Держпраці


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...