Вимоги з охорони праці під час використання драбин


Вимоги з охорони праці під час використання драбин

Алгоритм дій перед початком роботи з використанням драбин

  1. Оглянути робоче місце, навести на ньому лад, прибрати сторонні предмети, звільнити проходи.
  2. Перевірити відповідність кожної драбини вимогам НПАОП 0.00-1.71-13, стандартів, технічних умов та інструкції з охорони праці. Переконатися у відсутності деформації вузлів драбин, тріщин у металі, задирок, гострих країв, порушення кріплення щаблів до тятив тощо.
  3. Виконати вимоги безпеки, передбачені інструкцією з охорони праці за відповідним видом робіт.
  4. Перед виконанням робіт із приставних драбин у місцях інтенсивного руху транспорту і проходу людей огородити місце встановлення драбини.
  5. Забезпечити стійкість драбини. Верхній кінець приставної драбини слід закріпити за стійкі конструкції, щоб виключити можливість зміщування драбини. Якщо відсутні пристрої для закріплення драбини, то її слід встановлювати так, щоб її верхня частина виступала над поверхнею робочого місця на достатню відстань.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

  1. Приставна драбина повинна встановлюватися під кутом нахилу до горизонтальної площини не менше 45° і не більше 60°. За необхідності встановлення приставної драбини під кутом нахилу до горизонтальної площини більше 60° слід додаткового закріпити верхню частину драбини.
  2. При виявленні будь-яких несправностей та інших порушень вимог безпеки роботу не розпочинати, повідомити про це керівника. Розпочати роботу можна лише після усунення всіх порушень.

 

Читати статтю повністю

 

Читайте також:

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


У чому саме полягає ефективний метод управління безпекою та охороною праці
Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затверджене наказом Державного комітету України ...
Особиста медична книжка працівника: що потрібно знати працівникам і роботодавцям
Працівники окремих професій, виробництв та організацій зобов’язані мати особисту медичну книжку. З’ясуємо, для кого саме такі вимоги визначено та що ...