В якому розмірі виплачується одноразова допомога потерпілому від нещасного випадку на виробництві?


В якому розмірі виплачується одноразова допомога потерпілому від нещасного випадку на виробництві?

Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який встановлюється медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Тобто у разі якщо страховий випадок настав після 01 квітня 2024 року та втрата працездатності становить 100 %, – розмір виплати становитиме 56 000 грн (8 000 х 7).

 

Якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати зменшується, але не більш як на 50 %.

Читайте також: Строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві

У разі коли потерпілому вперше встановлено сукупний відсоток втрати професійної працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від страхувальника, а і внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком та зменшується відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.

 

Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків, одноразова страхова виплата визначається відповідно до відсотка, на який збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Довідково. Виплата одноразової допомоги потерпілому від нещасного випадку на виробництві здійснюється відповідно до статті 36 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1.

Джерело: ПФУ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Якою буде дата звернення за страховою виплатою у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, якщо документи надіслано через вебпортал?
Днем звернення за призначенням, перерахуванням, продовженням та здійсненням страхових виплат вважається день прийняття органом, що призначає страхову виплату, відповідної заяви ...
На Полтавщині проведено моделювання подій на робочому місці, де стався нещасний випадок
Представники відділу з питань безпеки праці південного регіону Управління інспекційної діяльності у Полтавській області, з метою попередження виробничого травматизму, провели ...
Строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
ЗАПИТАННЯ Протягом якого часу потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві має бути виплачено одноразову допомогу?   ВІДПОВІДЬ Одноразова допомога потерпілому ...
Про огляд місця нещасного випадку спеціальною комісією
Комісія з розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком здійснила огляд місця випадку та провели роз’яснювальну бесіду щодо вимог безпеки. Нещасний ...