В Україні можливий спалах кору


В Україні можливий спалах кору

«Україна реєструвала останній спалах кору у 2017-2018 роках, коли сумарно захворіло більше 100 тис дітей, і, на жаль, була першою в списку тих країн, де було зареєстровано найбільшу кількість випадків кору серед дитячого населення. Кір має певну циклічність: зазвичай спалахи повторюються через кожні 4-5 років, тому в Україні вже накопичився певний прошарок неімунізованих дітей, які пропустили перше чи друге щеплення і, відповідно, зараз мають ризик захворіти на кір, особливо в умовах фізичного проведення навчання та інтенсивного спілкування, що відбувається в шкільному середовищі», – зазначив під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Раніше писали: МОЗ: в Україні зареєстровано випадки кору

За його словами, аби уникнути нового спалаху хвороби, було прийнято рішення з проведення так званої кампанії з імунізації проти кору. Для цього було верифіковано кількість дітей, що пропустили в цілому щеплення проти кору або не отримали його в повному обсязі. Згідно з результатами підрахунків було визначено, що щеплення в межах кампанії мають отримати щонайменше 260 тисяч дітей. «Станом на сьогодні трішки більше ніж 73 тисячі дітей вже отримали щеплення», – поінформував головний санітарний лікар.

Він також нагадав, що для вакцинації проти кору, паротиту та краснухи в Україні наразі використовується сучасна вакцина компанії Мерк, прекваліфікована ВООЗ. Найвищі темпи охоплення щепленнями в межах кампанії демонструють Херсонська область та м. Київ, найнижчі – Чернігівська, Вінницька, Одеська області.

Читайте також: Які безоплатні послуги доступні для ветеранів

Ігор Кузін також нагадав, що, відповідно до українського законодавства, діти, що не отримали профілактичних щеплень згідно з національним календарем вакцинації, не допускаються до відвідування навчальних закладів.

Наразі в Україні продовжується кампанія з «наздоганяючої» вакцинації дітей проти кору, в межах якої діти, що не отримали вчасно перше чи друге щеплення вакциною КПК (проти кору, паротиту та краснухи), мають якнайшвидше надолужити пропущені щеплення. Вакцинуватися можна у свого педіатра чи сімейного лікаря, а також в пунктах вакцинації, визначених МОЗ. Також в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб працюють мобільні бригади з вакцинації.

Читайте також: МОЗ організувало навчання з надання першої психологічної допомоги

Джерело: Національний портал з імунізації


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...
Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...