Україна та країни Балтії посилюватимуть співпрацю для ефективного реагування на виклики у сфері охорони здоровʼя


Україна та країни Балтії посилюватимуть співпрацю для ефективного реагування на виклики у сфері охорони здоровʼя

В Україні розпочався візит високого рівня представників Балтійських країн, ініційований та організований спільно з Міністерством охорони здоров’я України, Бюро ВООЗ в Україні, Естонією, Латвією, Литвою.

Метою візиту делегації стало посилення співпраці у сфері охорони здоров’я, вивчення українського досвіду протидії та реагування на виклики, спричинені повномасштабною війною тощо.

“Підтримка міжнародних партнерів – те, що дозволяє нашій медичній системі вистояти в складний час повномасштабної війни та продовжувати процес її реформування. З першого дня ми були змушені знаходити швидкі та ефективні рішення, реагуючи на виклики, які постали перед нашою країною: забезпечити доступ до медичної допомоги, необхідних ліків, переналаштувати роботу системи, зважаючи на міграційні процеси та зміни у логістиці, постійні обстріли і атаки з боку ворога, руйнування медичної та енергетичної інфраструктури тощо. Досвід України є складним, але надзвичайно важливим для інших країн на шляху побудови стійких медичних систем, які здатні оперативно адаптуватись у разі надзвичайних ситуацій. Сьогодні ми приймаємо наших партнерів та друзів з країн Балтії. Раді поділитися з ними своїм досвідом. Однак, дуже сподіваюся, що він ніколи не знадобиться їм на практиці”, — зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Читайте також: Роботодавцям про проведення медичних оглядів працівників певних категорій

Зазначимо, що у ході візиту представники Балтійських країн матимуть змогу ознайомитися з підходами до підготовки та реагування в умовах збройної агресії росії. Крім того, делегація ознайомиться з унікальним досвідом стійкості та спротиву українських медзакладів на регіональному рівні.

 

Наразі країни Балтії розробляють та оновлюють національні політики та плани готовності й реагування.

Партнерам представлять актуальні пріоритети й стратегію охорони здоров’я в Україні та структуру медичної системи. Зокрема, під час візиту будуть окреслені такі питання, як:

  • комплексне проєктування систем охорони здоров’я;
  • організація та кризове управління наданням медичних послуг в умовах війни;
  • підходи до відновлення та реконструкції закладів охорони здоровʼя;
  • управління маршрутами та потоками пацієнтів;
  • організація надання медичної допомоги у приміщеннях подвійного призначення та укриттях;
  • забезпечення доступу до лікарських засобів та інноваційні підходи в доставці і логістиці препаратів;
  • забезпечення діяльності систем громадського здоров’я, безпеки крові та судово-медичної експертизи тощо.

Зазначимо, що попри умови повномасштабної війни, українська медична система продовжує не лише відновлюватися, а й розвиватися й ставати міцнішою. Тож завдяки взаємодії та партнерству між українською медичною системою та системами країн Балтії, буде окреслено подальші кроки з відновлення та розвитку. Для Балтійських країн досвід України у процесі відновлення є надзвичайно цінним. Отримані практичні бачення та підходи стануть основою для оновлення національних планів готовності та запобігання криз у майбутньому.

Читайте також: Роботодавець уклав договір з медичним закладом про здійснення медичних оглядів працівників

Джерело: Урядовий портал

Посібник «Організація охорони праці від А до Я Покроковий алгоритм дій, підводні камені, рекомендації експерта»

Матеріали до теми


Ухвалено постанову, яка регулює порядок створення спеціалізованих медзакладів у разі карантину
Врегульовано порядок створення спеціалізованих медзакладів у разі карантину. Кабінет Міністрів ухвалив відповідну постанову на виконання Закону України від 6 вересня ...