Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали операцію з пошуку мін у Чорному морі


Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали операцію з пошуку мін у Чорному морі

Країни прагнуть підвищити безпеку судноплавства, зокрема експорту українського зерна.

Туреччина, Румунія та Болгарія у понеділок, 1 липня, розпочали спільні пошуки мін у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема експорту українського зерна. Україна та росія є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів.

Читайте також: Змінено правила бронювання фахівців з розмінування

Ці зусилля, які здійснюють під керівництвом Стамбула, є першою великою акцією чорноморських держав після російського вторгнення в Україну, спрямованою на знешкодження мін, які дрейфують у певних районах Чорного моря.

 

«Київ запустив власний Чорноморський експортний маршрут минулого року після зриву угоди про безпечний коридор, підтриманої росією, Туреччиною та ООН. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим», – пишуть у Bloomberg.

Наголошується, що у 2023 році внаслідок ракетного удару росії поблизу ключового українського порту Одеса постраждало комерційне судно, внаслідок чого загинув капітан, а інші члени команди дістали поранення. Судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill, також було пошкоджене вибухом під час плавання з українського порту в Чорному морі в листопаді.

Читайте також: Внесок Азербайджану в гуманітарне розмінування України

За даними Bloomberg, у березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів «майже повернувся до довоєнних обсягів» після неодноразових атак і збоїв після повномасштабного вторгнення росії. Проте порти навколо Одеси «стикаються з частими ударами з боку росіян», які «продовжують переривати їхню діяльність».

Уточнюється, що з моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року Україна експортувала 37,4 млн тонн агропродукції з портів Одеси, Чорноморська та Південного. Про це повідомили минулого тижня на сайті Міністерства інфраструктури України.

 

У Bloomberg додали, що Туреччина, Румунія та Болгарія є членами НАТО, проте їхні морські сили перебувають за межами НАТО, зокрема, щоб «уникнути ескалації напруженості з росією».

Довідково. Морські порти України у січні – червні 2024 року, за оперативними даними, збільшили вантажообіг проти відповідного періоду минулого року на 68,4%, або на 21,4 млн тонн – до 52,7 млн тонн.

Читайте також: Сертифікація техніки для розмінування: Уряд затвердив вимоги

Джерело: MIND.UA


Консультування з питань АУДИТУ з Охорони праці

Консультування з питань АУДИТУ з Охорони праці

  • гнучка цінова політика
  • дотримання поставлених термінів виконання
  • індивідуальний підхід до кожного клієнта
  • компетентність і професіоналізм експертів
  • з виїздом на підприємство та онлайн

Для довідок: 0 (800) 219-977
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Про підготовку котелень до можливості використання альтернативних джерел електро- та теплопостачання: візит представників Держпраці у Фастові
Головні державні інспектори відділу з питань безпеки праці західного напрямку управління інспекційної діяльності у Київській області Центрального міжрегіонального управління Державної ...