Сертифікація техніки для розмінування: Уряд затвердив вимоги


Сертифікація техніки для розмінування: Уряд затвердив вимоги

Кабінет Міністрів України підтримав експериментальний проєкт з обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов’язаних із ними компонентів і обладнання. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 8 березня 2024 року.

Згідно з документом, сертифікація продукції здійснюватиметься Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Міністерства оборони України. Сертифікації підлягатимуть механізовані засоби вітчизняного виробництва, або іноземні, що постачаються в Україну, в тому числі міжнародними партнерами, як технічна чи гуманітарна допомога. Інститут вестиме перелік виданих сертифікатів та здійснюватиме періодичний технагляд за сертифікованою продукцією.

Читайте також: Гуманітарне розмінування: фермери отримають від держави компенсацію

При цьому, якщо продукція закордонного виробництва має сертифікат країни-виробника, який підтверджує відповідність вимогам, затверджених Порядком, то такий сертифікат визнається Інститутом. І лише в разі наявності невідповідностей українським вимогам, іноземна техніка має пройти українську сертифікацію за процедурою. Важливо також, що експлуатація техніки та обладнання, введених в обіг до набуття чинності Порядком сертифікації, не може бути заборонена чи обмежена.

 

Враховано світовий та український досвід і практики

Під час розробки вимог були враховані світовий та український досвід і практики. Порядок сертифікації містить вимоги до всіх наявних типів механізованих засобів, що використовуються у сфері протимінної діяльності:

  • механізованих засобів (легких, середніх та важких) гуманітарного розмінування;
  • механізованих засобів бойового розмінування;
  • обладнання для тралення механізованих засобів;
  • механізованих засобів гуманітарного чи бойового розмінування з дистанційним керуванням;
  • механізованих засобів підготовки ґрунту до розмінування;
  • обладнання для виявлення вибухонебезпечних предметів і т.д.

Вимоги включають як параметри безпеки, так і ефективності.

Читайте також: Автоматизація процесів розмінування та використання ШІ: Мінекономіки підписало угоду про партнерство з технологічною компанією

«Запропонований порядок сертифікації містить у собі чітко виписані стандарти, а також прозору і зрозумілу процедуру. Чіткі вимоги до продукції будуть орієнтиром для наших виробників. Ключовим для нас є питання безпеки тих, хто працюватиме з технікою та обладнанням. Друге – це живучість та ефективність машин. І, безперечно, ми дивимося в майбутнє: переконана, що українські розробки будуть мати попит у всьому світі, тому важливо, щоб виробництво вже сьогодні базувалося на міжнародних стандартах», – зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також: Боротьба з вибухонебезпечними предметами: розмінування підрозділами Міноборони

Джерело: Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...