...

ТОВ порушило законодавство з охорони праці та намагалося ухилитися від відповідальності


ТОВ порушило законодавство з охорони праці та намагалося ухилитися від відповідальності

На підставі Плану заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2020 рік, затвердженого наказом Держпраці України від 29.11.2019 р. № 106, Управлінням Держпраці у Сумській області проведена перевірка ТОВ «ВКК «Електрифікатор» у період з 09 по 14 січня 2020 року. Виявлено 46 порушень з охорони праці, з них вісім таких, що несуть загрозу для життя і здоров’я працівників. Суб’єкта господарювання повідомлено про встановлені порушення та притягнено відповідальних посадових осіб до адміністративної відповідальності за їх допущення. Замість того, щоб усунути виявлену небезпеку, не погодившись із результатами перевірки, порушники звернулися до суду з метою визнання дій Держпраці неправомірними. Утім, суди першої та апеляційної інстанції відмовили у задоволенні відповідних позовів, визнавши правомірність рішень фахівців Управління.

ТОВ «ВКК «Електрифікатор» займається виконанням електромонтажних робіт, спеціалізованих будівельних будівельно-монтажних робіт, має власну електротехнічну лабораторію та здійснює технічне обслуговування інших суб’єктів господарювання і на ряду з цим само ж допускає порушення з охорони праці.

Серед виявлених головними державними інспекторами під час проведення планового заходу державного контролю порушень вимог законодавства були такі, що становлять загрозу життю і здоров’ю людей. Зокрема, слід звернути увагу на те, що суб’єктом господарювання працівники допускалися до виконання робіт, де є потреба у професійному доборі, без проходження спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці, періодичних медичних оглядів відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій. Не здійснювалися періодичні випробування засобів захисту, які експлуатувалися на підприємстві, що не дає можливості гарантувати їх якість та технічну справність. Подібна ситуація склалася і з періодичною перевіркою електроінструменту, яка має проводитися не рідше одного разу на 6 місяців згідно з «Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

Не зважаючи на те, що кожне порушення вимог охорони праці на підприємстві є надзвичайним ризиком для життя і здоров’я працівників, ТОВ «ВКК «Електрифікатор» не погодилося із виявленими порушеннями та звернулося до суду замість того, щоб привести стан охорони праці до вимог діючого законодавства.

Відповідно до рішення Ковпаківського районного суду міста Суми та Другого апеляційного адміністративного суду міста Харків фахівці Управління Держпраці діяли у межах чинного законодавства, у задоволенні позовів уповноважених представників підприємства було відмовлено. Таким чином, Управлінню Держпраці вдалося притягнути порушників до адміністративної відповідальності. Наразі, підприємством сплачені відповідні штрафні санкції у повному обсязі.

Управління Держпраці вкотре звертає увагу суб’єктів господарювання на те, що людське життя надто цінне, не варто ним ризикувати, допускаючи порушення з охорони праці.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...