...

НАЗК схвалило скасування перевірок пожежної безпеки для бізнесу


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело антикорупційну експертизу законопроекту № 3361 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності».

У законопроекті запропоновано звільнити підприємства із середнім та/або незначним ступенем ризику від проведення планових перевірок техногенної та пожежної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності.

Це сприятиме послабленню тиску на бізнес і допоможе усунути корупційні схеми під час проведення таких перевірок, зазначає НАЗК.

Зокрема, у Реєстрі корупціонерів наявні особи, які під час планових перевірок техногенної та пожежної безпеки чинили тиск на бізнес і вимагали хабар за позитивний результат перевірки.

Проте законопроект потребує додаткових удосконалень щодо порядку взаємодії підприємств, страховиків і відповідального органу державної влади у сфері цивільного захисту.

Під час проведення антикорупційної експертизи законопроекту НАЗК виявило такі корупціогенні фактори:

  1. Нечіткий порядок повідомлення органу влади у сфері цивільного захисту про укладення договору страхування.
  2. Нечіткі терміни обробки та оприлюднення органом влади у сфері цивільного захисту інформації про укладання договору страхування.

НАЗК надало Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики свої рекомендації щодо доопрацювання цих положень законопроекту перед другим читанням.

Нагадаємо, 2 червня Рада прийняла законопроект № 3361 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» в першому читанні за основу.

Джерело: Національне агентство з питань запобігання корупції

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...
Рекомендації щодо безпечного використання індивідуальної газобалонної установки
В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті. З метою ...