...

Реєстрація технологічних транспортних засобів: що змінилося


Реєстрація технологічних транспортних засобів: що змінилося

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 р. № 617 внесені зміни до Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів. Будь-які зміни супроводжуються дискусіями, суперечками та позитивними результатами. Так, у нашому випадку виникають питання під час реєстрації технологічних транспортних засобів. Важливим та позитивним моментом внесених змін є зменшення кількості документів, які подаються власником під час реєстрації, перереєстрації, тимчасовій реєстрації та знятті з обліку технологічного транспортного засобу.

Реєстрація технологічних транспортних засобів здійснюється на підставі заяви власника, оформленої згідно встановленої форми, до якої додаються:

  • засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують право володіння, користування і розпорядження технологічним транспортним засобом;
  • акт технічного огляду;
  • декларація про відповідність, оформлена виробником або його уповноваженим представником, — для технологічних транспортних засобів, на які поширюється дія Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2013 р. № 62 (далі — Технічний регламент) та які реєструються вперше.

У разі, коли оригінал декларації про відповідність складений іноземною мовою, виробник або його уповноважений представник чи постачальник технологічного транспортного засобу в Україну повинні надати її переклад на українську мову. На перекладеній декларації зазначається: «Переклад декларації з її оригіналу.

Декларація про відповідність має бути складена виробником або його уповноваженим представником, з врахуванням вимог до її змісту, що встановлені Технічним регламентом.

Відповідно до пункту 3 частини 2 Технічного регламенту виробник — юридична або фізична особа, яка здійснює проектування та/або виробництво машини або незавершеної машини, на яку поширюється дія цього Технічного регламенту, та є відповідальною за відповідність машини або незавершеної машини цьому Технічному регламенту з метою введення її в обіг під власним найменуванням чи торговельною маркою або для власного використання. У разі відсутності виробника згідно з наведеним визначенням будь-яка фізична або юридична особа, що вводить в обіг або в експлуатацію машину чи незавершену машину, на яку поширюється дія цього Технічного регламенту, повинна вважатися виробником.

Якщо власник під час реєстрації надає свідоцтво про реєстрацію технологічного транспортного засобу з позначкою про зняття його з обліку, то у такому разі декларація про відповідність не вимагається, адже є підтвердження того, що даний транспортний засіб уже введений в обіг/в експлуатацію.

Тому, громадяни та суб’єкти господарювання мають бути особливо уважними під час придбання технологічних транспортних засобів та вимагати від попереднього власника повну та достовірну інформацію про цей транспортний засіб.

Отже, попередній власник має надати свідоцтво про реєстрацію технологічного транспортного засобу з позначкою про зняття його з обліку, а у разі його відсутності — декларацію про відповідність.

Звертаємо вашу увагу, якщо технологічний транспортний засіб у попереднього власника знаходиться у податковій заставі, під арештом, заставі або є предметом іншого обтяження, то такий технологічний транспортний засіб буде зареєстрований лише за умови надання письмової згоди всіх виявлених обтяжувачів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...
Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці
ЗАПИТАННЯ Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо ...