Щодо режиму роботи та робочого часу водіїв


Щодо режиму роботи та робочого часу водіїв

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області провели нараду з представниками одного з підприємств області, яке надає транспортні послуги.

У ході зустрічі обговорювалися питання режиму роботи та робочого часу водіїв. Державні інспектори зазначили, що надмірна тривалість робочого часу водія з одночасним зменшенням періодів відпочинку може призвести до перевтоми, а отже збільшити ризик спричинення аварій на транспорті.

Тривалість робочого часу та часу відпочинку водіїв визначає Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Міністерства транспорту та зв’язку України. Його вимоги поширюються на автомобільних перевізників та водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів чи/та вантажів колісними транспортними засобами.

 

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

 

Тривалість робочого часу водіїв

Учасникам заходу нагадали, що вимоги щодо тривалості робочого часу водія відповідають загальним нормам трудового законодавства. Нормальна тривалість робочого часу водіїв не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

Якщо за умовами роботи не може бути додержана встановлена для водіїв щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, роботодавець може запровадити підсумований облік робочого часу. У разі введення підсумованого обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) без урахування часу перерви не може перевищувати 10 годин. Тривалість періоду керування не може перевищувати 56 годин на тиждень та 90 годин протягом двох тижнів.

Ненормований робочий день дозволено застосовувати для осіб, котрі керують легковими автомобілями.

Раніше писали: Про зміни до процедури огляду водіїв на стан наркотичного сп’яніння

Питання тривалості, складу, режиму й порядку обліку робочого часу у період дії в Україні правового режиму воєнного стану регулює Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Експлуатація вантажопідіймальних кранів і підіймальних пристроїв: пам’ятка з безпеки праці
Для забезпечення безпеки і здоров’я під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання працівники повинні належним чином дотримуватись: ...
Про підготовку котелень до можливості використання альтернативних джерел електро- та теплопостачання: візит представників Держпраці у Фастові
Головні державні інспектори відділу з питань безпеки праці західного напрямку управління інспекційної діяльності у Київській області Центрального міжрегіонального управління Державної ...
Щодо безпеки праці під час виконання робіт з обрізання дерев
З метою профілактики виробничого травматизму та зменшення кількості випадків травмування працівників під час виконання робіт, Держпраці надає рекомендації з найактуальніших ...