Коли обов’язково застосовувати національні стандарти


Коли обов’язково застосовувати національні стандарти

Законом України від 05.06.2014 № 1315-VII «Про стандартизацію» (далі — Закон) визначено два рівні субʼєкта стандартизації:

  • національні стандарти, прийняті національним органом стандартизації;
  • стандарти, прийняті підприємствами.

Статтею 23 Закону визначено, що національні стандарти застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

Частиною другою статті 16 Закону визначено, що стандарти, прийняті підприємствами, застосовуються на добровільній основі.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Якщо розглядати питання обов’язковості стандартів у площині господарської діяльності суб’єктів господарювання, то відповідно до частини другої статті 15 Господарського кодексу України, застосування стандартів чи їх окремих положень є обов’язковим для:

  • суб’єктів господарювання, якщо обов’язковість застосування стандартів установлено нормативно-правовими актами;
  • учасників угоди (контракту) щодо розроблення, виготовлення чи постачання продукції, якщо в ній (ньому) є посилання на певні стандарти;
  • виробника чи постачальника продукції, якщо він склав декларацію про відповідність продукції певним стандартам чи застосував позначення цих стандартів у її маркуванні.

Слід звернути увагу на положення, визначені пунктом 3 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, які стосуються того, що до 2030 року будуть чинні галузеві нормативні документи (стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті центральними органами виконавчої влади до набрання чинності цим Законом, а також галузеві стандарти (ОСТ) та прирівняні до них інші нормативні документи колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік, галузеві стандарти України (ГСТУ).

Галузеві нормативні документи також застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Також слід зазначити, що Законом внесено зміни до частини першої статті 15 Закону України “Про захист прав споживачів”, відповідно до якої виключено обов’язкову норму, яка стосується того, що інформація про продукцію повинна містити найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція. Під час застосування стандарту, який є обов’язковим, слід також врахувати те, що стандарти містять посилання на інші стандарти, положення яких становлять разом сутність цього стандарту, і вимог таких стандартів слід також дотримуватися.

Джерело: ДП УкрНДНЦ


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Безпека праці під час використання лісогосподарської техніки: застосування правил безпеки та запобігання нещасним випадкам
Лісогосподарське виробництво – специфічна галузь народного господарства, яка характеризується великими площами і протяжністю території (від 30 до 100 км) та ...
З точки зору охорони праці стан здоров’я не дозволяє працівникові продовжувати роботу: як діяти роботодавцю?
Трудовий договір, який укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності роботодавець може розірвати, ...