Результати планової перевірки ПрАТ «ЗАВОД МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ УКРСТАЛЬ ДНІПРО» обговорено з керівництвом підприємства


Результати планової перевірки ПрАТ «ЗАВОД МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ УКРСТАЛЬ ДНІПРО» обговорено з керівництвом підприємства

З метою запобігання виробничому травматизму на підприємствах металургії та машинобудування Дніпропетровської області, керівництво та фахівці Головного управління продовжують практику обговорення результатів планових та позапланових перевірок на засіданнях колегій Головного управління за участі керівників та відповідальних посадових осіб підприємств з питань охорони праці.

Чергове засідання відбулося з відповідальними особами Приватного акціонерного товариства «Завод металоконструкцій Укрсталь Дніпро» – підприємство, яке спеціалізується на виробництві будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій.

Саме на даному підприємстві в період з 1 по 14 серпня була проведена планова перевірка щодо дотримання вимог законодавства з охорони праці.

В ході перевірки виявлено 178 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, запропоновано до зупинення 106 одиниць обладнання та 29 робочих на відсторонення від виконання робіт з підвищеною небезпекою, притягнуто до адміністративної відповідальності 11 посадових осіб.

Основні з порушень, які були виявлені під час перевірки це: не здійснення контролю службою охорони праці за своєчасним переглядом інструкцій з охорони праці; не пройдено навчання членами комісії з перевірки знань з питань охорони праці; службою охорони праці не видавались керівникам структурних підрозділів підприємтсва обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків; відсутні програми стажування для конкретних професій підвищеної небезпеки; на підприємстві експлуатувались мостові крани, які не пройшли технічного огляду; не отримано дозвіл на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки; робітники, які зайняті на роботах підвищеної небезпеки не забезпечені спецодягом.

Начальник Головного управління Владислав Снісар, спілкуючись з технічним директором та начальником відділу охорони праці підприємства наголосив, що «збереження життя і здоров’я працюючих насамперед залежить від усвідомлення керівником та, в тому числі начальником відділу охорони праці, відповідальності за безпечну працю своїх підлеглих. В тому числі, здійснення контролю за дотриманням правил з охорони праці та належне їх виконання працівниками».

За словами начальника відділу нагляду в металургії та машинобудуванні Ольги Бондаренко результати перевірки наразі показали незадовільний стан щодо створення безпечних умов праці на підприємстві та дотримання вимог нормативно – правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Читайте також: Причини нещасного випадку на асфальтному заводі проаналізували з виробничниками фахівці Управління Держпраці

«Крім того, обурює той факт, що з моменту закінчення перевірки та до проведення засідання колегії, у керівництва підприємства був певний період часу, щоб почати виправляти ситуацію – але, на жаль, цього не було зроблено. І річ зараз йде про ті порушення, виправлення яких, не потребує додаткових коштів – а лише потребує бажання відповідальних осіб покращити стан  і організацію охорони праці і безпеку праці на підприємстві. Але, на момент проведення засідання уповноваженими особами не надано жодного підтвердження щодо усунення порушень зазначених в акті перевірки» –додала фахівець.

Увагу звернули й на найбільш суттєві питання, які виникали в ході проведення перевірки, даючи акцент на порушеннях, в наслідок яких було рекомендовано призупинити експлуатацію обладнання та виконання робіт підвищеної небезпеки. Додатково поінформовано щодо стану виробничого травматизму на підприємствах металургії і машинобудування та обговорені заходи щодо удосконалення організації профілактичної роботи та покращення стану промислової безпеки і охорони праці.

Учасникам засідання рекомендовано вжити невідкладних заходів для створення відповідних умов праці з метою попередження виникнення травмонебезпечних ситуацій, в тому числі, посилити контроль за дотриманням вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки підлеглими працівниками, відповідальним особам підприємства постійно здійснювати нагляд за технічно-правильною експлуатацією та спостереженням за справним станом устаткування підвищеної небезпеки, одержати Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, забезпечити проведення навчання та перевірку знань посадових осіб по нормативно-правовим актам з охорони праці дотримання вимог яких входить до їх посадових обов’язків, розробити заходи щодо усунення виявлених порушень нормативно-правових актів з охорони праці та недопущення їх у подальшому та загалом забезпечити належне функціонування Системи управління охороною праці розробленою на підприємстві.

Читайте також:  По створенню безпечних умов праці ТОВ «АТЛАС АВТО ТРАНС АГ» є над чим працювати

Підводячи підсумки засідання Владислав Снісар наголосив: «Безпека працівника на виробництві, його соціальний захист  – є пріоритетними і завжди повинні бути на першому місці. А це можливо завдяки належній  роботі служби охорони праці. Адже, в більшості нещасних випадків причинами травмувань є саме організаційні причини, що свідчить про недостатню обізнаність працівників в питаннях охорони праці – а причиною тому є саме неналежна робота відповідних служб підприємства, відсутність проведення інструктажів та систематичного навчання працівників, що може, на жаль, призвести до фатальних обставин на виробництві».

Тому, за несумлінне ставлення до своїх посадових обов’язків, керівництву підприємства рекомендовано розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді начальника відділу охорони праці.

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...