Ресурсний стан працівника


Ресурсний стан працівника

Психосоціальна підтримка працівників має стати пріоритетною частиною загальної політики безпеки і здоров’я на роботі. Системна турбота про психічне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини, адже це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність, а також стати додатковим фактором привабливості для шукачів роботи та інвесторів.

 

Що входить у поняття «ресурсний стан»

Ресурсний стан — це наявність фізичних та психоемоційних ресурсів, які дають людині енергію та мотивацію вирішувати щоденні справи, справлятися з труднощами та будувати своє життя. Ресурсний стан характеризується відчуттям задоволення, впевненості, свободи.

Щоб визначити рівень вашого ресурсного стану, скористайтеся шкалою від 0 до 10, де десять — найвищий рівень енергії. Це дасть змогу вам оцінити, яку кількість часу потрібно виділити на відновлення, а також — скласти відповідний план. Пам’ятайте, що важливо підтримувати баланс між тим, скільки енергії ви витрачаєте, і тим, на скільки її поповнюєте.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 0 (800) 219-977

 

Що впливає на зниження ресурсного стану

Низький рівень ресурсного стану може бути зумовлений різноманітними факторами:

  • тривалий стрес;
  • травматичні події;
  • перевтома;
  • недостатня тривалість та/або якість сну;
  • нездорове харчування;
  • низька або надмірна самооцінка.

Психосоціальна підтримка на робочому місці має ґрунтуватися на письмовій політиці підприємства. Політика – це гарний спосіб розпочати розмову про ментальне здоров’я та продемонструвати готовність забезпечити психосоціальну підтримку працівників із боку керівництва.

Читайте також: Усі підприємства можуть взяти участь у програмі психосоціальної підтримки на робочому місці

Тепер будь-яке підприємство має можливість запровадити програму психосоціальної підтримки працівників на робочому місці. У разі готовності підприємства до запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці роботодавець може звернутися за консультацією та практичними порадами до Державної служби України з питань. Зразки документів із запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці роботодавці також можуть знайти на сайті Держпраці.

Читайте також: Ментальне здоров’я: як не дати стресу перемогти?

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Україна та країни Балтії посилюватимуть співпрацю для ефективного реагування на виклики у сфері охорони здоровʼя
В Україні розпочався візит високого рівня представників Балтійських країн, ініційований та організований спільно з Міністерством охорони здоров’я України, Бюро ВООЗ ...