...

Рекомендації для роботодавців щодо запобігання розповсюдження коронавірусу


Рекомендації для роботодавців щодо запобігання розповсюдження коронавірусу

Для запобігання розповсюдження коронавірусу серед працівників обов’язково потрібно дотримуватись наступних правил:

  • Розмістіть дезінфікуючі засоби при вході на територію підприємства, робочих місцях, тощо.
  • Забезпечте наявність у санвузлах мила, води, одноразових рушників та дезінфікуючих засобів для рук.
  • Забезпечте наявність смітників, до яких не потрібно торкатися руками.
  • Забезпечте протирання поверхонь, до яких часто торкаються, а саме: робочих столів, кухонних стільниць та дверних ручок.
  • Забезпечте наявність одноразових серветок, які зможуть використовувати працівники для протирання клавіатури, робочих столів тощо.
  • Дотримання маскового режиму — потрібно носити захисну маску, коли ви знаходитесь поряд з іншими людьми
  • Дотримуйтесь правил гігієни під час кашлю чи чхання. Прикривайте рот і ніс тканиною чи серветкою під час кашлю чи чхання. Викидайте використані засоби в окремий контейнер для сміття. Після цього помийте руки з милом і/або обробіть руки дезінфікуючим засобом.
  • Часто мийте руки з милом принаймні 40 секунд. Якщо немає можливості помити руки, їх потрібно обробити дезінфікуючими засобами.

У разі виявлення особи з COVID-19:

  • Співробітники, у яких після прибуття на роботу або протягом дня виявляються симптоми гострого респіраторного захворювання (кашель, підвищення температури тіла), повинні бути негайно відправлені додому, залишитись у самоізоляції та повідомити сімейного лікаря для прийняття рішення щодо подальших дій.
  • У разі виявлення COVID-19 у співробітника чи члена його сім’ї, він зобов’язаний повідомити про це роботодавця з метою інформування інших співробітників та попередження розповсюдження хвороби.

Дистанційна робота та відпустки

  • Забезпечте гнучкість політики надання відпусток для гарантування самоізоляції співробітників, які мають симптоми ГРЗ, а також для догляду за хворими членами сім`ї. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначено, що у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у загальний строк, встановлений статтею 84 Кодексу законів про працю України та статтею 26 Закону України «Про відпустки».
  • За можливості, необхідно перевести працівників на виконання роботи дистанційно. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку. У першу чергу необхідно зменшити ймовірність зараження осіб з підвищеним ризиком, до яких належать люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями, що піддаються більшому ризику розвитку серйозних ускладнень, спричинених COVID-19.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...