...

Що таке знак відповідності технічним регламентам та яка відповідальність за його відсутність?


Що таке знак відповідності технічним регламентам та яка відповідальність за його відсутність?

Цей знак є єдиним знаком, що свідчить про відповідність продукції загальнообов’язковим вимогам безпеки, що діють на території України відносно продукції певної категорії. Він належить державі. Форма, опис, правила та умови його нанесення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. № 1184.

Опис знака відповідності технічним регламентам

  1. Знак відповідності технічним регламентам (далі — знак відповідності) має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Довжина розриву кола становить 0,22 його загальної довжини (або 80 градусів).
  2. Зображення знака відповідності може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами.
  3. Висота знака відповідності не може бути менш як 5 міліметрів, якщо інше не передбачено відповідним технічним регламентом.
  4. У разі зменшення або збільшення розміру знака відповідності повинні бути дотримані пропорції його форми.

Правила та умови нанесення знака відповідності технічним регламентам

  1. Знак відповідності наноситься на продукцію або на її табличку з технічними даними таким чином, щоб він був видимим, розбірливим і незмивним. У разі коли це є неможливим або невиправданим через характер продукції, знак відповідності наноситься на пакування та на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом.
  2. Знак відповідності наноситься перед уведенням продукції в обіг. Знак відповідності може супроводжуватися піктограмою або будь-яким іншим знаком, що вказує на особливий ризик або використання.
  3. Знак відповідності супроводжується ідентифікаційним номером призначеного органу з оцінки відповідності, якщо такий орган був залучений на етапі контролю виробництва, у форматі UA.TR.YYY або YYY, де:
    • UA — умовне позначення України латинськими літерами;
    • TR — умовне позначення, яке означає, що орган з оцінки відповідності призначено на виконання робіт з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів;
    • YYY — ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності.
  4. Ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності наноситься таким органом або за його вказівкою виробником чи уповноваженим представником.

Відповідальність

У разі нанесення знака відповідності із порушенням вимог або його відсутності орган ринкового нагляду приймає рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів щодо приведення у відповідність та вимагає від відповідного суб’єкта господарювання вжити протягом визначеного строку заходів щодо усунення невідповідності.

За невиконання рішення застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу — у розмірі 34 000 гривень.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...