Робота неповнолітніх: хто може вимагати розірвання трудового договору з ними


Робота неповнолітніх: хто може вимагати розірвання трудового договору з ними

Батьки, усиновителі й піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладені нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, зокрема строкового, якщо продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси (стаття 199 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).

Читайте також: Максимальна тривалість робочого часу для неповнолітніх працівників (консультують інспектори праці)

 

Деякі особливості прийняття на роботу неповнолітніх працівників

За умови працевлаштування неповнолітнього, котрому ще не виповнилося 16 років, до його особової справи необхідно долучити такі документи:

  • копію свідоцтва про народження або паспорта;
  • згоду одного з батьків або особи, що його замінює (якщо неповнолітньому від 14 до 16 років);
  • документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час (якщо особі від 14 до 15 років).

Відповідно до статті 191 КЗпП, всі особи, молодші 18 років, приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду й надалі, до досягнення 21-річного віку, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Читайте також: Робота неповнолітніх: норми виробітку для молодих працівників

 

Держпраці та Державна служба у справах дітей підписали Меморандум про співпрацю

Слід зазначити, що 12 червня 2024 року, у Всесвітній день боротьби з дитячою працею, Голова Держпраці Ігор Дегнера та Голова Державна служба України у справах дітей Петро Добромільський підписали Меморандум про співпрацю.

Метою угоди є консолідація зусиль для співпраці в попередженні, виявленні та недопущенні порушень законодавства України щодо праці та охорони праці дітей, зокрема випадків використання дитячої праці без належного оформлення або у шкідливих та небезпечних умовах.

Ігор Дегнера акцентував, що захист прав дітей є одним із пріоритетних завдань, особливо у складний для країни період. Він підкреслив, що в умовах сучасних викликів спільні зусилля для забезпечення безпечних умов праці для дітей набувають особливого значення.

Джерело: Управління Держпраці

Проведення заходів державного контролю. Що необхідно знати. Практикум

Матеріали до теми


Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...