Про засоби індивідуального захисту: сертифікація, маркування та безпечна експлуатація


Про засоби індивідуального захисту: сертифікація, маркування та безпечна експлуатація

В умовах сучасного виробництва, де працівники часто стикаються з різноманітними ризиками, засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) набувають особливої ваги. Інспектори ринкового нагляду Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці звертають увагу на важливість правильного вибору та використання ЗІЗ, підкреслюючи, що саме ці засоби є останньою лінією оборони, коли інші заходи безпеки не можуть забезпечити достатній рівень захисту.

Порушуючи надважливу тему про засоби індивідуального захисту (загальновідома абревіатура – ЗІЗ), варто дати визначення цьому поняттю. Отже, ЗІЗи – це весь спектр спеціально розроблених елементів одягу, взуття, аксесуарів та інших предметів, призначення яких полягає в організації захисту людини (її шкірних покривів, органів дихання та інших систем організму) від різних несприятливих зовнішніх впливів (небезпечних для життя і здоров’я речовин, ситуацій тощо). Це, насамперед:

  • робочі костюми;
  • фартухи;
  • халати;
  • рукавички;
  • респіратори;
  • головні убори;
  • окуляри;
  • бахіли та багато іншого, що володіє водовідштовхувальними, пило- та брудозахисними, жаронепроникними, антистатичними та подібними властивостями.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Завдання і призначення ЗІЗ

Ці технічні вироби відіграють величезну роль в охороні праці. Вони запобігають механічним пошкодженням, травмам та інтоксикаціям, мінімізують ризики, які несуть шкідливі виробничі фактори. Ще одне завдання ЗІЗ – захист від забруднень. Загалом, актуальність застосування окреслюється тими випадками, в яких безпеку не здатні забезпечити конструктивне виконання обладнання, організація виробництва, архітектурно-планувальні рішення і засоби колективного захисту.

ЗІЗ затребувані в різних виробничих сферах і процесах: при виконанні будівельних і монтажних робіт, на хімічних підприємствах, у машинобудуванні різних профілів, у медицині та фармацевтиці (зокрема під час виготовлення ліків), на металургійних підприємствах, у харчопромисловості.

Окрім того, всі засоби індивідуального захисту класифікують залежно від ризиків, від яких вони мають захищати:

Перший клас, до якого належать прості вироби, що задіюються в умовах найменших ризиків отримання мікро- або легкого ступеня травм. Підлягають декларуванню відповідності. Це, наприклад, захисні костюми і халати, що запобігають загальним забрудненням і механічним впливам.

Третій клас об’єднує засоби зі складнішою конструкцією. Їхня роль набагато серйозніша – захист від смертельних ушкоджень, нещасних випадків, що супроводжуються важкими наслідками, наприклад, присвоєнням групи інвалідності. Покликані захищати від падіння з висоти, ураження електрострумом тощо. Підлягають сертифікації.

До другого класу відносять ЗІЗи, які не увійшли до жодної з перелічених груп.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

 

Маркування ЗІЗ

Правильне маркування ЗІЗ є обов’язковою вимогою і гарантує, що виріб відповідає встановленим стандартам безпеки. Маркування включає:

  • інформацію про виробника;
  • модель;
  • показники захисту;
  • дані виробництва;
  • відповідність стандартам.

Кожен виріб повинен мати знак відповідності технічним регламентам, що підтверджує проходження необхідних випробувань і відповідність вимогам безпеки.

При реалізації ЗІЗ продукція повинна супроводжуватися декларацією про відповідність, сертифікатом відповідності (якщо це передбачено законодавством), інструкцією з експлуатації та гарантійним талоном. Це забезпечує користувачів всією необхідною інформацією для безпечного використання засобів індивідуального захисту.

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Охорона праці і промислова безпека під час роботи в хімічних лабораторіях: інфографіка
Від редакції «Охорона праці і пожежна безпека»: Токсичні речовини можуть потрапити в організм постраждалих через: 1) шлунково-кишковий тракт: при вживанні їжі ...
Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...