Про вимоги безпеки до технічного стану зварювального обладнання


Про вимоги безпеки до технічного стану зварювального обладнання

Устаткування, яке використовується для зварювання, повинно відповідати вимогам чинних ДСТУ та нормативно правових актів з охорони праці. В електрозварювальних апаратах і джерелах їх живлення елементи, які перебувають під напругою, необхідно закрити огороджувальними пристроями.

Раніше писали: Порядок дій у разі виявлення небезпеки впливу на працівників хімічних речовин

Підключення і відключення електрозварювального обладнання, а також його ремонт повинні виконуватись електротехнічним персоналом (підключення зварювального апарата може виконати зварник, якщо у нього є третя група з електробезпеки). З’єднання зварювальних кабелів необхідно робити опресуванням чи зварюванням пайкою з наступною ізоляцією місць з’єднань. Під’єднання кабелів до зварювального устаткування необхідно здійснювати за допомогою опресованих чи припаяних кабельних наконечників.

Під час прокладання чи переміщення зварювальних проводів необхідно запобігати ушкодженню їх ізоляції і контакту з водою, маслами, сталевими канатами і гарячими трубопроводами. Відстань від зварювальних проводів до гарячих трубопроводів і балонів із киснем має бути не менше ніж 0,5 м, з горючими газами – не менше ніж 1 м.

Металеві частини електрозварювального устаткування, які не перебувають під напругою, а також вироби і конструкції, що зварюються, на весь час зварювання необхідно заземлити. Крім цього, заземлюючий болт корпуса зварювального трансформатора повинен бути з’єднаний із затискачем вторинної обмотки, до якого підключається зворотний провід.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Зворотним проводом або його елементами можуть служити металеві конструкції або шини, якщо їх переріз унеможливлює нагрівання через протікання зварювального струму. З’єднання між собою окремих елементів, які використовуються як зворотний провід, повинні бути надійним і виконуватися болтовим з’єднанням, затискачами або зварюванням.

 

Забороняється використовувати провід мережі заземлення, труби санітарно-технічних мереж (водопровід, газопровід тощо), металеві конструкції будівель, технологічного обладнання як зворотний провід електрозварювання.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Практикум «Як підготуватися до візиту інспектора держпраці? Чек-лист 2024»

Матеріали до теми


В Чернігівській області тривають технічні консультації з питань електробезпеки
Головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Чернігівській області упродовж тижня провів низку технічних консультацій ...