Лікувально-профілактичне харчування — це важливий аспект забезпечення безпеки та здоров’я працівників, зайнятих у шкідливих умовах праці. Воно полягає у використанні спеціально розроблених раціонів, що допомагають запобігти професійним захворюванням, підтримують нормальний обмін речовин та підвищують стійкість організму до негативних впливів робочого середовища.
Раніше писали: Лікувально-профілактичне харчування для робітників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці
Рекомендовані раціони для працівників, зайнятих на різних видах шкідливих умов праці
Для різних типів шкідливих умов праці пропонуються відповідні раціони:
- Радіоактивне опромінення: раціон включає продукти, що стимулюють обмін речовин у печінці (молоко, яйця, печінка), свіжі овочі та фрукти, збагачені вітаміном С.
- Контакт із кислотами або лугами: потрібні білки високої якості (м’ясо, риба), поліненасичені жири (рослинна олія) та овочі, які зменшують накопичення токсичних сполук.
- Робота з важкими металами: продукти з високим вмістом пектину (фрукти, соки) та вітамінів для зменшення токсичного впливу на організм.
- Вплив органічних розчинників або токсичних хімічних речовин: харчування спрямоване на підтримання функцій печінки та нервової системи, включаючи продукти, багаті на білки та ліпотропні речовини.
Важливо, щоб харчування було збалансованим і адаптованим до специфічних умов праці кожного працівника. Дотримання таких рекомендацій дозволяє зменшити ризики для здоров’я та підвищити працездатність у складних умовах.
Джерело: пресслужба проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»
Читайте також: Поради щодо запобігання респіраторним інфекційним захворюванням в холодну пору року
Чи оподатковують компенсацію, виплачену працівнику замість лікувально-профілактичного харчування
Вартість одержаного безоплатного лікувально-профілактичного харчування не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
Забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням регулюється ст. 7 Закону про охорону праці, який визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності, а також ст. 166 КЗпП. Про це зазначили спеціалісти ГУ ДПС у Рівненській області з посиланням на роз’яснення ДПС із категорії 103.04 розділу “Запитання – відповіді з Бази знань” ЗІР (zir.tax.gov.ua)
Так, грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується працівнику при роз’їзному характері роботи.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування (п.п. “г” п.п. 164.2.17 ПКУ).
Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua
Джерело: Бухгалтер.ua
Навчання з питань охорони праці
Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.
Наші спеціалісти надають послуги з:
- навчання щодо загальних питань з охорони праці;
- спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
- навчання з охорони праці посадових осіб;
- навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.
Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977