Про дотримання вимог технічного регламенту для мінімізації загроз життю і здоров’ю людини


Про дотримання вимог технічного регламенту для мінімізації загроз життю і здоров’ю людини

З метою масштабної популяризації питань, визначених інформаційною кампанією з державного ринкового нагляду щодо продукції, яка підпадає під дію Технічного регламенту безпеки машин та Технічного регламенту рухомого обладнання, що працює під тиском та враховуючи небезпечну ситуацію на територіях Донецької та Луганської областей посадовцями відділу ринкового нагляду Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління), продовжено інформування суб’єктів господарювання, користувачів та споживачів (за їх згодою) за допомогою електронних комунікацій.

Головний державний інспектор відділу ринкового нагляду Ірина Сафонова провела з деякими підприємствами онлайн-заходи, під час яких роз’яснила важливість дотримання вимог Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.01.2013 р. №62 (далі – Технічний регламент).

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

Так відповідно до п. 8 Технічного регламенту безпеки машин, до введення машини в обіг та/або в експлуатацію виробник або його уповноважений представник складає декларацію про відповідність, вимоги до якої зазначені у додатку 7 до Технічного регламенту, яка додається до машини та наносить знак відповідності технічним регламентам.

Також на заході обговорювалось питання щодо заводської інформаційної табличці на машинах, а саме – пунктом 53 Технічного регламенту, зазначено, що усі машини повинні мати видиме, розбірливе та незмивне маркування українською мовою, яке містить такі мінімальні дані:

  • найменування та місцезнаходження виробника та в разі необхідності його -уповноваженого представника;
  • найменування машини;
  • маркування знаком відповідності технічним регламентам згідно з пунктом 23 Технічного регламенту безпеки машин;
  • позначення серії або типу;
  • серійний номер (за наявності);
  • рік вироблення, тобто рік, у якому виробничий процес завершено.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: (063) 590-97-54 

Вимоги Закону України від 02 грудня 2010 року № 2735-VI «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» поширюються на всіх суб’єктів господарювання у ланцюгу постачання продукції. Своєю чергою, відповідно до статті 1 Закону України від 02 грудня 2010 року № 2736-VI «Про загальну безпечність нехарчової продукції», ланцюг постачання продукції це – послідовність суб’єктів господарювання, які забезпечують постачання продукції від виробника до споживача (користувача).

Технічний регламент є чинним і його треба дотримуватись з метою мінімізації загроз життю або здоров’ю людини та для захисту тварин або рослин, а також майна та охорони навколишнього природного середовища.

Проте пунктом 21 постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 року № 62, якою затверджено Технічний регламент, що

До припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 90 календарних днів після його припинення або скасування дозволяється надання на ринку та/або введення в експлуатацію продукції, на яку поширюється дія затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 року № 62 Технічного регламенту, без наявності декларації про відповідність чи декларації про вбудовування незавершеної машини та без маркування знаком відповідності технічним регламентам. Проте головним державним інспектором було запропоновано, за можливості, вводити в обіг/експлуатацію ті машин, які відповідають вимогам Технічного регламенту, що сприятиме уникненню нещасних випадків та зменшенню потенційних загроз від їх використання.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: (063) 590-97-54

Згідно з постановою КМУ від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», Держпраці припинено проведення планових та позапланових заходів державного ринкового нагляду на період дії воєнного стану.

Джерело: Управління Держпраці


Документи спеціаліста з пожежної безпеки

  • Приклади основних наказів з питань пожежної безпеки
  • Приклади інструкцій для приміщень об’єкта
  • Журнали реєстрації та обліку
  • Зразок оформлення плану евакуації на випадок пожежі

Придбати

(063) 590-97-54 

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...