Працівникам м’ясопереробного комплексу про безпеку технологічних процесів


Працівникам м’ясопереробного комплексу про безпеку технологічних процесів

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Євген Крикунов провів технічну консультацію з метою попередження виробничого травматизму з залученням працівників м’ясопереробного комплексу ФОП Міллер В.Є. стосовно дотримання вимог чинного законодавства з питань охорони праці.

Інспектор нагадав про вимоги до технологічних процесів, виробничого обладнання відповідно до вимог Правил охорони праці для працівників м’ясопереробних цехів, а саме:

 

Технологія

Переробка м’яса передбачає використання технологічного обладнання, яке складається із рухомих частин, і таких, що обертаються. Тому всі такі частини повинні бути надійно огороджені або розміщені так, щоб виключалась можливість травмування обслуговуючого персоналу.

Огородження і запобіжні пристосування не повинні: знижувати освітленість робочого місця; посилювати шум, створюваний рухомими частинами устаткування; підвищувати вібрацію устаткування.

Дія засобів захисту не повинна припинятися раніше, ніж припиниться дія небезпечного чинника.

Читайте також: Безпека працівників під час аварійного відключення електроенергії

Оглядові люки, завантажувальні воронки, бункери отвором більшим ніж 30 см, розміщені в зоні можливого знаходження обслуговуючого персоналу, повинні бути захищені або відгороджені та закриті за допомогою інструменту (спеціального ключа).

Ножі. Для процесів ручного обкачування і жилування м’яса повинні використовуватися ножі обкачувальні і жилувальні.

Для перенесення і тимчасового зберігання ножів, гачків і мусатів працівники повинні бути забезпечені спеціальними футлярами.

 

Технологічне обладнання

Основні вимоги правил до технологічного обладнання

Конструкція завантажувальної горловини вовчка повинна запобігати утворенню зависань оброблюваного продукту.

Для проштовхування сировини повинні бути передбачені штовхачі, які забезпечують безпеку і зручність у роботі.

Не дозволяється підштовхувати сировину до подавального механізму рукою, очищати решітку руками. Очищати решітку необхідно тільки металевою лопаткою.

Кутер повинен бути оснащений тарілчастим вивантажувачем, який забезпечує зручне і безпечне вивантаження із чаші переробленого фаршу, зблокованим з пусковим пристроєм.

Під час підіймання тарілки вивантажувача повинно припинятися її обертання.

Для забезпечення виробничої безпеки на підприємстві відповідальні особи повинні слідкувати за дотриманням працівниками вимог законодавчих та нормативних актів з охорони праці та своєчасне проходження навчання і перевірки знань.

 

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

Відповідальність за організацію навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці покладається на роботодавця та керівників структурних підрозділів, а контроль на відповідальну особу за вирішення конкретних питань з охорони праці.

Працівники, які не пройшли навчання й перевірку знань з питань охорони праці, до роботи не допускаються.

Керівнику слід  впровадити політику психосоціальної підтримки на робочому місці, недопущення випадків прихованого травматизму.

Джерело: Управління Держпраці

Посібник «Організація охорони праці від А до Я Покроковий алгоритм дій, підводні камені, рекомендації експерта»

Матеріали до теми


Щодо організації безпечної праці під час випікання мукомельних виробів
До роботи пекарем допускається особа, яка досягла 18-літнього віку, пройшла спеціальне навчання і стажування для отримання навичок безпечного ведення виробничих ...
Як знизити травмування працівників в умовах воєнного стану
Для уникнення/мінімізації наслідків небезпек під час воєнного стану та забезпечення конституційних прав працівників роботодавець має забезпечувати виконання необхідних профілактичних заходів ...
Про професійні захворювання і їх профілактику
Професійні захворювання — патологічний стан, зумовлений тривалою роботою за шкідливих умов праці і пов’язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою ...