Чи можна максимально убезпечити приміщення кухні кафе чи ресторану від небезпеки вогню, яких правил слід дотримуватись, щоб уникнути пожежі і загрози насамперед життю працівників — про це говорили фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час технічної консультації на робочому місці у закладі громадського харчування ТОВ «Ельмар».
Головний державний інспектор Ілля Соболенко зазначив, що пожежі на підприємствах громадського харчування можуть виникнути як через порушення заходів пожежної безпеки при проєктуванні та будівництві виробничої будівлі, так і через недотримання протипожежного режиму, а саме:
— недотримання режимів ведення технологічного процесу при тепловій обробці продуктів;
— пошкодження виробничих ємностей, апаратури і трубопроводів;
— відсутність постійного нагляду за справністю тепло- і газовикористовуючого устаткування;
— несвоєчасне проведення ремонту виробничого обладнання.
Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ
Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977
Кухня є одним з центральних приміщень у ресторані, де готують їжу на професійному обладнанні. Як показує практика, однією з найбільш розповсюджених причин виникнення пожеж на кухні є займання горючої пило-жирової суміші, яка накопичується в вентиляційних каналах, витяжних системах і системах димовидалення, якими оснащують приміщення.
Тому обладнати кухню всім необхідним означає не тільки встановити професійні печі для приготування їжі та холодильне обладнання для її зберігання, а й прокласти всі необхідні комунікації, створивши такі умови роботи, які б відповідали усім вимогам пожежної та електробезпеки.
Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 0 (800) 219-977
Небезпека займання пило-жирової суміші у вентиляційних системах
Горюча пило-жирова суміш, яка накопичується в вентиляційних каналах, витяжних системах і системах димовидалення, є серйозною загрозою пожежної безпеки. Ця суміш утворюється внаслідок осідання жирів, олій та інших органічних частинок на внутрішніх поверхнях системи під час роботи. Її займання може відбутися через:
- підвищення температури в системі (наприклад, від гарячого повітря або обладнання);
- потрапляння відкритого вогню або іскор;
- недостатню регулярну очистку каналів.
Наслідки займання включають швидке поширення вогню по всій системі, задимлення приміщення та пошкодження обладнання.
Для запобігання цьому необхідно проводити регулярну очистку систем вентиляції та витяжок, використовувати матеріали з низькою горючістю і встановлювати системи протипожежного захисту.
Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Джерело: Управління Держпраці