Як оплатити працівнику два листка непрацездатності поспіль


Як оплатити працівнику два листка непрацездатності поспіль

Пенсійний фонд України у своєму листі від 04.09.2024 р. № 2800-030401-8/53352 пояснив особливості надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо страхові випадки трапились один за одним та не пов’язані між собою.

Страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору, гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (ч. 1ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Раніше писали: У Раді підтримали законопроєкт № 11418: врегулювати питання листків непрацездатності

Допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачує ПФУ застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). Такі виплати не залежать від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством (ч. 2 ст. 15 Закону № 1105-XIV).

Відповідно перших п’ять днів хвороби оплачує роботодавець відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

На підставі даних медичних висновків, що становлять один випадок тимчасової непрацездатності, формуються листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюється як продовження першого та складають один страховий випадок.

 

Раніше писали: Не вказано коду хвороби у листку непрацездатності: чи виплачувати лікарняні

Отже, у разі настання у застрахованої особи нового випадку тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання, травми або інших причин, які не пов’язані та не є наслідками попереднього, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ПФУ надається на загальних підставах з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Джерело: Бухгалтер.ua

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...
Безпека праці на сільськогосподарському підприємстві: ключові вимоги під час годівлі ВРХ
Основні вимоги організації безпечної праці при годівлі великої рогатої худоби До основних вимог безпеки належать такі: – до обслуговування ВРХ ...
Безпека праці у сфері будівництва
Умови праці – найважливіша соціально-економічна категорія, показник соціального і технічного прогресу суспільства. Вони розподіляються на сприятливі і несприятливі. Межа між ...