На півдні України аграрії активно готуються до виходу в поля


На півдні України аграрії активно готуються до виходу в поля

Українські аграрії попри труднощі через військову агресію росії проти України кожного дня працюють для забезпечення продовольчої безпеки країни, — повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Миколаївської обласної військової адміністрації на сьогодні більша частина сільськогосподарських товаровиробників Миколаївщини проводять роботи з підживлення озимини. За сприятливих агрокліматичних умов масова посівна ярових розпочнеться в березні.

Під урожай 2024 року очікується посіяти в межах 1350-1450 тис. га сільськогосподарських культур, з яких озимі вже посіяно на площі 521,7 тис. га. Ярий клин очікується посіяти на площі 830-930 тис. га. Основні культури – це соняшник, кукурудза на зерно, ярий ячмінь, овочі.

 

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Водночас, за даними Мінагрополітики фермерам з деокупованих територій Херсонщини, Уряд допоможе провести весняну посівну. Наразі в регіоні 45 % агропідприємств відновили свою діяльність лише наполовину, 30 % – досі не працюють.

 

Про підтримку агровиробників з деокупованих територій

Для підтримки агровиробників з деокупованих територій Уряд планує реалізацію низки програм, найголовніша – це допомога у розмінуванні територій. В державному бюджеті на 2024 рік для цих цілей передбачено 3 млрд гривень. Також спрощена процедура сертифікації операторів для проведення розмінування, що дозволить очистити цьогоріч значні площі.

Зазначається, що в державному бюджеті на цей рік закладені кошти для програми, яка передбачає компенсацію 25 % вартості при купівлі обладнання вітчизняних виробників. Також аграрії з деокупованих територій, які обробляють до 120 га, зможуть отримати 8 тисяч гривень безповоротної допомоги від держави.

 

Програми для розвитку меліорації і садів

Продовжить діяти програма з розвитку меліорації, якою передбачено компенсація до 50 % вартості на відновлення зрошувальних систем.

Аграрії Херсонщини можуть скористатися урядовою грантовою програмою на розвиток садів і теплиць.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Також зазначено, що внесені до пільгової програми «Доступні кредити 5-7-9» зміни допоможуть аграріям з деокупованих територій отримати кредит на обігові кошти під 3 % річних, на інвестиційні на 1 % у перші два роки.

Всі зазначені заходи підтримки створюють доступні умови для проведення весняної посівної.

Читайте також:

Джерело: ВРУ

Передплата 2024

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...