Міноборони знайшло, як запобігти фальшивим діагнозам ВЛК: дані братимуть із електронної системи охорони здоров’я


Міноборони знайшло, як запобігти фальшивим діагнозам ВЛК: дані братимуть із електронної системи охорони здоров’я

Міноборони знайшло, як запобігти фальшивим діагнозам ВЛК: дані братимуть із електронної системи охорони здоров’я.

Згідно з новим наказом Міністерства оборони дає можливість мобілізувати чоловіків, обмежено придатних до військової служби. Згідно з документом, інформація про стан здоров’я українців буде отримана з електронної системи охорони здоров’я.

Раніше писали: Оскарження рішення військово-лікарської комісії

Як відомо, зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони України від 18 серпня 2023 року № 490 та набули чинності 25 серпня.

Зокрема, військово-лікарські комісії (ВЛК) запитуватимуть інформацію у сімейних лікарів або лікарів, з якими підписано декларацію, про наявність діагнозів у допризовників, призовників та військовозобов’язаних. Такі запити ТЦК робитимуть щорічно, перед проведенням приписки до призовних дільниць.

Раніше писали: Які безоплатні послуги доступні для ветеранів

Також у соціальних службах та органах соцзахисту буде запитуватись інформація про інвалідність осіб, а медзаклади передаватимуть до ТЦК та СП дані людей, які за останні півроку хворіли на вірусний гепатит, черевний тиф, паратиф, дизентерію та інші інфекційні захворювання.

Мета нововведеньуникнути встановлення фальшивих діагнозів, які дають змогу знятися з військового обліку, безпосередньо в самій ВЛК.

При цьому, згідно з наказом Міноборони, підвищать вимоги до персонального складу ВВК. Насамперед, всі ВВК підпорядкують центральній військово-лікарській комісії, а та у свою чергу підзвітна Військово-медичному департаменту Міноборони.

Читайте також: Довідка про обставини травми: що треба знати

Для тимчасових ВЛК з’явилася вимога, щоб їх очолював лікар, який має досвід не менше трьох років роботи у складі військово-лікарських комісій або підготовку з питань військово-лікарської експертизи.

 

Читайте також: Які дії військовослужбовцю варто зробити у разі поранення: покрокова юридична інструкція

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Спецкурс «Розслідування нещасних випадків: дії роботодавця та спеціаліста з ОП»

Матеріали до теми