Довідка про обставини травми: що треба знати


Довідка про обставини травми: що треба знати

Як військовослужбовцю отримати довідку про обставини травми? Що це за документ та для чого він потрібен? Про це і не тільки розповіла начальник відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Діана Бабаян.

Довідка про обставини травми — документ, який є підставою для компенсації зазнаної шкоди.

«Для отримання цього документа військовослужбовець має подати рапорт до керівника підрозділу чи до медичної установи, яка надавала йому медичну допомогу», – наголосила Діана Бабаян.

Чи потрібно повідомляти свою військову частину?

Представник медичного закладу повинен у документальній формі доповісти про прибуття військового з травмою командиру військової частини. Проте, щоб уникнути оголошення в самовільне залишення військової частини, військовослужбовцю варто самостійно повідомити про своє перебування безпосередньому командиру та заступнику командира.

Безпека праці у воєнний час: відповіді на актуальні питання — тематичне видання від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Де відбувається лікування?

Залежно від тяжкості поранення лікування може тривати у спеціалізованому медичному блоці при військовій частині, військових закладах охорони здоров’я Міноборони (військових госпіталях) або в цивільних медичних установах.

Чому важливий цей документ?

Кожен з факторів у цьому документі впливає на висновок ВЛК і МСЕК та на розмір одноразової грошової допомоги в разі встановлення групи інвалідності або часткової втрати працездатності. Зазначаються умови зазнання травми, а також місце та час її зазнання та виключення того факту, що поранення було зазнано під впливом алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: (063) 590-97-54  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Як отримати довідку?

Подати рапорт на ім’я свого командира самостійно або через військово-медичну установу, де лікується військовий. До рапорту слід додати своє пояснення щодо обставин зазнання поранення в довільній формі. Якщо хтось із товаришів по службі бачив, як ви дістали травму, варто, щоб такі пояснення написали й вони.

Командир військової частини видає наказ про проведення службового розслідування та складання акту розслідування, а уповноважений офіцер збирає пояснення постраждалих та свідків, описує події та складає відповідний акт розслідування. Командир військової частини підписує довідку про обставини травми та направляє її до закладу охорони здоров’я, в якому перебуває поранений.

Що робити, якщо вам відмовляють?

Вимагайте від командира надати письмову відмову на рапорт з поясненням причин такої відмови. Далі варто звернутися зі скаргою до вищого командування або до Військової служби правопорядку ЗСУ протягом одного місяця з дня отримання відмови. Якщо відмову не надали — скаржитися на бездіяльність командира, долучивши до скарги копію рапорту.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Для довідок: (063) 590-97-54 E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Раніше писали:

Джерело: БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА

Передплата

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...