Коли створюється служба охорони праці на підприємстві


Коли створюється служба охорони праці на підприємстві

На кожному підприємстві на основі Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 15.11.2004 р. № 255 (далі — Типове положення) має бути розроблене і затверджене Положення про службу охорони праці.

Обов’язок щодо розробки та затвердження такого Положення покладено на роботодавця.

Положення про службу охорони праці відповідного підприємства розробляється і затверджується відповідно до 1.2 Типового положення, яким визначається структура служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

При цьому, згідно зі ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4 Типового Положення на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. Тобто, за вказаних вище обставин на підприємстві функція служби охорони праці, зокрема, інженера з охорони праці, може бути покладена на працівника, прийнятого на роботу за трудовим договором у порядку сумісництва.

Необхідно зазначити, що на підприємстві з кількістю 50 працівників і більше інженер з охорони праці не може працювати за сумісництвом.

Водночас на підприємствах, де працює менше 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку, на договірних засадах.

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводяться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...
Податок на нерухомість промислових та складських, а також нежитлових сільськогосподарських будівель
Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року № 3573 “Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК ...