Готуй генератор влітку: чи варто купувати обладнання в очікуванні блекаутів


Готуй генератор влітку: чи варто купувати обладнання в очікуванні блекаутів

Українців готують до складної зими.

Минулого тижня голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький не виключив блекаутів найближчої зими та порадив власникам генераторів закупити пальне та провести техогляд пристроїв.

«Ми робитимемо все, щоб ви не користувалися генераторами взимку, але якщо потрібно, краще, щоб вони були під рукою», – додав Кудрицький.

Про те, що варто йти в магазини та купувати все необхідне до зими на випадок відключення світла, заявляє і директор ДТЕК Дмитро Сахарук, бо все може стати в пригоді.

Яка ситуація з генераторами у торгових мережах

Слідом за енергетиками естафету підхопили торгові мережі, що продають електроніку. На початку літа в «Епіцентрі» заявили, що попит на генератори та зарядні станції в Україні знизився порівняно з осінню-зимою минулого року. Але він вищий, ніж минулого літа.

На тлі паніки, що підігрівається, вже почали збільшуватися продажі генераторів, електростанції та інших гаджетів. До того ж, з огляду на те, що в країну за осінь-зиму завезли величезну кількість техніки, це навіть збило їхню ціну.

Раніше писали: Генератори ще знадобляться: енергетики не можуть гарантувати спокійну зиму

У популярному та відомому інтернет-магазині на генератори китайського виробництва ціни впали наполовину. Особливо це торкнулося невеликих, для побутових потреб, і тепер можна придбати генератор за 6 000 — 8 000 грн. А ось потужні генератори скинули в ціні до 20 000 з 70 000 грн. Хоча вироби відомих корейських автобрендів не дешевшають, притому, що з’явилося багато вироблених не в Кореї, а в Китаї. А це дві великі різниці, як в експлуатації, так і в ціні – корейські не опустилися нижче за 1 000 доларів.

Зарядні станції також подешевшали. Скажімо, сьогодні більшість із них коштують так само, як минулої осені, до початку блекаутів. Якісну, для підживлення комп’ютерів та іншої дрібної техніки, можна купити практично за торішньою ціною, плюс кілька тисяч грн, хоча цієї зими її продавали вдвічі дорожче. Розкид цін портативних електростанцій – від 7 000 грн до 160 тисяч грн, залежно від місткості батареї.

Як зазначив продавець в одній із мереж магазинів, сьогодні є попит на недорогі моделі, вони малопотужні, але швидко заряджаються. Але ажіотажу як такого немає. Та й вибір з’явився, якого раніше не було.

 

Як заявив РБК-Україна комерційний директор «Фокстроту» В’ячеслав Склонний, попит на такі станції прямо пропорційно залежить не від пори року, а від ситуації на фронті та інтенсивності обстрілів мирних об’єктів, критичної інфраструктури. Як тільки обстрілюють об’єкти критичної інфраструктури, тут же люди цікавляться станціями, до того ж, вони зараз коштують у 2-3 рази менше, ніж узимку. Як прогнозує Склонний, до зими ціни зростуть: вже попереджають, що майбутня зима може бути такою ж, або ще важчою, ніж минула. Тому всі продавці, які розпродавали свої рештки в глибокий мінус ще кілька місяців тому, почнуть виводити вкладені гроші з товару. Як тільки ці залишки у більшості постачальників України закінчаться, техніка ввозитиметься вже без пільгових умов (ПДВ 0%), що також може призвести до суттєвого подорожчання.

Раніше писали: Вимоги безпеки під час експлуатації електрогенераторів

Маркетинговий хід

Як вважає економіст Олег Пендзин, за зиму в країну завезли величезну кількість генераторів та електростанцій, які займають місце на складах понад півроку. І підприємцям дуже хочеться її позбутися, тому що гроші заморожені, техніка старіє, і її потрібно терміново розпродати. Тому сьогодні грають на легковірності українців. Повторюється історія з ліками за рецептами, коли за кілька днів ажіотажу фармацевти стали мільйонерами.

«Я це сприймаю як якісний маркетинговий хід. Якщо люди мають вільні гроші й готові їх витратити, то чому б і ні? Вже за рік скупили все, що можна, і сьогодні ще є можливість. І ціна впала лише тому, що немає попиту. Я впевнений, що у вересні, напередодні опалювального сезону, знову буде пік попиту на всілякі гаджети», – зазначив Олег Пендзин.

Як вважає економічний експерт, набагато гірше ніж минулого року з електроенергією не має бути. Тому що об’єкти критичної інфраструктури вже захищені, прикриті ППО.

Чи все так страшно: погляд експерта в галузі енергетики

На думку експерта в галузі енергетики Євгена Корольчука, уряд, міненерго, «Укренерго», ДТЕК знову намагаються перекласти на населення свою слабку підготовку до зими, безвідповідальність, провали у роботі з закордонними структурами щодо фінансової допомоги для ремонту обладнання.

Читайте також: Які дозвільні документи потрібно отримувати під час експлуатації генераторних установок?

«Небажання визнати об’єктивну реальність, що минула тепла та безморозна зима на 50 % виконала роботу енергетиків. А майбутня зима може бути не євро-зимою, а зимою з морозами, снігом та завірюхами. Страх попередити населення про можливе збільшення частоти відключень електроенергії – це страх перед відповідальністю, потрапити під руку Зеленського та бути звільненим як «військком». Президент не розбиратиметься «чому так сталося», – зазначає Євген Корольчук.

До того ж, як він наголошує, проблемні місця енергосистеми, по яких росія завдавала ракетних ударів – так і залишилися проблемними.

Читайте також: Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація? Пальне для нього: чи потрібен дозвіл на зберігання?

«Можна було б вважати це просто збігом обставин – заяви Укренерго, ДПЕК, Міненерго. Але це, швидше, все-таки нагадує спроби зняти з себе відповідність вже під час опалювального сезону і як завжди сказати, що це «народ не такий», «не наекономили», «не купили 20 генераторів» тощо», – наголосив Корольчук.

Читайте також: Яких санітарних вимог слід дотримуватися під час експлуатації генераторів?

Джерело: VESTI.UA


Вебінар «Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація?»

✔ Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві
✔ Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія
✔ Таблиця вимог, на які треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього.

Дата проведення: 9 лютого 2023 року
Вебінар доступний у записі

(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...
Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...