Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація? Пальне для нього: чи потрібен дозвіл на зберігання?


Головна Фото 23

Олександр Костін, інженер з охорони праці компанії Racio.1

Тези

  1. Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві
  2. Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія
  3. Таблиця вимог, на які треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього

Зараз, зважаючи на неадекватні дії нашого сусіда по мапі, питання, що стосуються експлуатації дизель-генераторів, стали ще актуальніші. Тож в цьому матеріалі вирішив докладно розповісти компаніям, підприємствам, організаціям (далі — компанія), які придбали та використовують дизель-генератор, про те, який документ вони мають отримати — дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки чи декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці?

Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві

Чи потрібна декларація на дизель-генератор? Відповідь на це запитання знаходиться у трьох документах, їхній зв’язок між собою (графічно) зображено на рисунку 1.

Рис 1. Нормативно-правові акти, що регламентують декларування

Необхідність декларування визначається двома нормативно-правовими актами:

  • постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107 (далі — Постанова № 1107);
  • та постановою КМУ «Про затвердження переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 3 лютого 2021 р. № 77 (далі — Постанова № 77).

Читаємо обидві із зазначених вище постанов — про дизель-генератори в них не згадується.

Водночас Постанова № 77 вказує на два конкретні підпункти Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою КМУ від 30 січня 2013 р. № 62 (далі — Технічний регламент), а в них є визначення під яке підпадають дизель-генератори. Розглянемо це питання докладніше.

а) Згідно з п. 21 Постанови № 1107: «Виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі Б додатка 2, експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б переліку, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 р. № 77, здійснюються на підставі декларації…».

б) Відповідно до Постанови № 77, Група Б: «п 1. Усі типи машин та устатковання, що наведені у підпунктах 1 і 2 пункту 2 Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62, що не зазначені у групі А».

в) У Технічному регламенті терміни вживаються у такому значенні:

«1) машина: сукупність взаємозв’язаних частин або компонентів, з яких принаймні один є рухомим, що мають у своєму складі або пристосовані до приєднання силового приводу іншого, ніж безпосередньо прикладене зусилля людини або тварини, та з’єднані для виконання визначених функцій…»

Висновок: все, що має будь-який двигун, має декларуватися, отже дизель-генератор також. Причому іншого виходу немає. Навіть якби у тексті Технічного регламенту було зазначено, що він не розповсюджується на дизель-генератори, то все одно необхідно було б отримувати декларацію, оскільки Постанова № 77 посилається не на Технічний регламент в цілому, а на конкретний пункт.

Експерт радить
Раджу отримувати декларацію тільки в тому випадку, якщо інших актуальних проблем з охорони праці на вашому підприємстві не залишилося. Не витрачайте час саме на цю процедуру, адже у вас точно вистачає іншої, важливішої роботи. Втім, якщо у вас в наявності весь необхідний пакет документації з охорони праці, проведено атестацію робочих місць, проведено медогляди, організовано навчання посадових осіб і працівників, всіх забезпечено спецодягом і випробуваними засобами захисту, відповідною технікою, отримані справді необхідні Дозволи та Декларації — в цьому випадку можете зайнятися питанням отримання Декларації для придбаного генератора. Бо під дію п. 1 групи Б Постанови № 77 потрапляють, як дизель-генератор, так і витяжний вентилятор у вбиральні та кавоварка з ноутбуком, тобто декларувати потрібно взагалі все.

Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія

1. Якщо в компанії має зберігатися дизельного пального більше ніж 250 м3, то потрібен щонайменше дозвіл на використання, зберігання та застосування горючих рідин, маса яких дорівнює або перевищує значення нормативів порогових мас, що визначені постановою КМУ від 11 липня 2002 р. № 956. Про це зазначено в п. 1 Групи А Постанови № 1107: «1. Виробництво (виготовлення), використання, переробка, зберігання, транспортування, застосування, утилізація та знешкодження вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, горючих рідин, маса яких дорівнює або перевищує значення нормативів порогових мас, що визначені постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки»2.

2. Також треба отримати ліцензію. Це встановлено Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19 грудні 1995 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481/95).

Відповідно до частини першої ст. 15 цього закону — зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії. Ліцензія на право зберігання пального видається терміном на п’ять років.

Зверніть увагу!
Відповідно до частини другої ст. 17 Закону № 481/95, до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разізберігання пального без наявності ліцензії — 500 000 гривень.

Тепер підбиваємо підсумки у вигляді наочної таблиці — на які вимоги треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього (таблиця 1).

Табл. 1. На які вимоги треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього

Вимога Коментар Висновок:
Отримуємо (так) чи не отримуємо (ні)?
ДОЗВІЛ НА РОБОТИ
Постанова КМУ № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки»

Додаток 2 Перелік видів робіт підвищеної небезпеки
Види робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі дозволу.
Група А
п. 1. Виробництво (виготовлення), використання, переробка, зберігання, транспортування, застосування, утилізація та знешкодження вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, горючих рідин, маса яких дорівнює або перевищує значення нормативів порогових мас, що визначені постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 956 «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки»

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. № 956 (далі — Постанова № 956), на яку посилається Порядок отримання дозволів, втратила чинність 13.09.2022 р. Тобто встановлених порогових мас, на які посилається Порядок, не існує. А отже виконати вимогу Порядку неможливо.
2. Якщо дуже захотіти отримати дозвіл, необхідно скористатись новою постановою КМУ від 13.09.2022 р. № 1030, якою затверджено «Деякі питання ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки», де зазначено порогові маси небезпечних речовин.
Згідно з цією постановою, порогова маса дизельного/бензинового пального починається від 250 тонн, або 250 000 літрів, або 250 м3.
Тобто, якщо ви не перевищуєте зазначений ліміт, отримання дозволу від вас не вимагається
НІ
ДОЗВІЛ НА РОБОТИ
Постанова № 1107.

Додаток 2 Перелік видів робіт підвищеної небезпеки
Види робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі дозволу.
Група А
п. 3. Газонебезпечні роботи та роботи у вибухопожежонебезпечних та/або пожежонебезпечних зонах

Перелік газонебезпечних робіт визначено у Правилах безпеки систем газопостачання, затверджених наказом
Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 р. № 285, але він ніяк не стосується нашого випадку.
Наприклад, якщо ви виконуєте якісь роботи на місці зберігання пального, то краще отримати декларацію на виконання цих робіт. Наразі цей вид робіт можна виконувати на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці
ТАК
ДОЗВІЛ НА ЕКСПЛУАТАЦІЮ
Постанова № 77 «Про затвердження переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»

Група А
п. 1. Устатковання, пов’язане з виробництвом (виготовленням), використанням, переробкою, зберіганням, транспортуванням, застосуванням, утилізацією чи знешкодженням вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, маса яких дорівнює або перевищує нормативи порогових мас, що визначені Постановою № 956

1. Постанова № 956 втратила чинність, отже виконати її вимоги неможливо.
2. Відповідно до стандартів, які поширюються на паливо автомобільне, наприклад:
• ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови», у розділі «Вимоги щодо безпеки» зазначено, що дизельне паливо — це горюча легкозаймиста рідина 4-го класу небезпеки;
• ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» зазначено, що бензини — це горючі, легкозаймисті особливо небезпечні рідини 4-го класу небезпеки.
Оскільки дизельне паливо і бензин не належать до небезпечних речовин 1-го і 2-го класів небезпеки, та зберігаються в ємностях при атмосферному тиску меншому ніж 0,05 МПа, крім ємностей для зберігання газового моторного палива, то одержання дозволу на експлуатацію таких ємностей не вимагається
НІ

Увага!
Повну версію таблиці 1 завантажуйте на e.oppb.com.ua

____________
1 https://ohrana-truda.kiev.ua/ua/
2 Постанова № 956 втратила чинність. 16 вересня 2022 року набрала чинності Постанова КМУ «Деякі питання ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки» від 13 вересня 2022 р. № 1030.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...