Дотримання вимог Правила безпеки при осушенні родовищ корисних копалин


Дотримання вимог Правила безпеки при осушенні родовищ корисних копалин

У разі обводнення родовища корисних копалин на гірничовидобувному підприємстві необхідно розробляти і здійснювати відповідні заходи з осушення, а також складати план ліквідації аварій для запобігання затопленню нижніх горизонтів кар’єрів.

Кожний кар’єр, що не має природного стоку поверхневої і ґрунтової води, повинен бути обладнаний водовідливом.

Осушення родовищ корисних копалин під час відкритої розробки необхідно проводити за спеціальними проектами. Не дозволяється вести роботи з будь-якими відхиленнями від проекту без попереднього узгодження їх з відповідною проектною організацією.

За наявності на території кар’єру зсувів поверхні масиву або територій, здатних до зсуву, їх необхідно огородити нагірними канавами або запобіжними валами, які захищають масив від проникнення в нього поверхневої і талої води, снігу, грязьових потоків. У таких випадках на кар’єрі щорічно повинні розроблятися додаткові заходи із забезпечення безпеки виконання робіт у кар’єрі за умови вірогідності виникнення зсувних явищ.

Провали і тріщини, які виникають у процесі осушення родовища, а також місця можливих провалів на поверхні необхідно надійно огороджувати від випадкового потрапляння в ці зони працівників, тварин, а також засобів транспорту.

Контроль за станом осушення родовищ корисних копалин повинна здійснювати геологічна служба гірничого підприємства.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...