Для трактористів випишуть нову градацію штрафів


Для трактористів випишуть нову градацію штрафів

Наразі за керування трактором у полі в стані сп’яніння адміністративна відповідальність не передбачена. Так само як і за експлуатацію незареєстрованих технологічних транспортних засобів.

Група народних обранців вирішили заповнити цю прогалину, змінивши диспозицію ст. 108 Кодексу про адміністративні правопорушення (законопроект № 8194).

У цю статтю зберуть усі можливі порушення, що пов’язані з експлуатацією великотоннажних транспортних засобів, тракторів, самохідних шасі, самохідних машин, інших технологічних транспортних засобів, причепів та причіпного обладнання до них. Так, за порушення правил техніки безпеки загрожуватиме штраф від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн).

Трохи менше покарання — від 15 до 25 н.м.д.г. (255–425 грн) передбачене за керування без посвідчення тракториста-машиніста і свідоцтва про реєстрацію такого ТЗ. Натомість якщо тракторист виявиться з правами, але напідпитку, то штраф суттєво зросте — від 300 до 500 н.м.д.г. (5100–8500 грн) з позбавленням права керування на строк до 3 місяців.

За керування незареєстрованими або не перереєстрованими ТЗ стягнуть штраф від 30 до 50 н.м.д.г. (510–850 грн). Причому автори проекту пропонують передати повноваження з реєстрації цих транспортних засобів також до МВС. Також у сервісних центрах МВС прийматимуть іспити та видаватимуть посвідчення на право керування тракторами та іншими технологічними ТЗ.

Якщо перелічені у ст. 108 КпАП порушення виявлені поза вулично-дорожньою мережею, складати протоколи на трактористів-порушників будуть державні інспектори з охорони праці і керівники управлінь Міністерства аграрної політики та продовольства.

Джерело: Закон і Бізнес

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...