Будівництво енергоблоків на ХАЕС: нові потужності дозволять замістити потужності окупованої Запорізької АЕС


Будівництво енергоблоків на ХАЕС: нові потужності дозволять замістити потужності окупованої Запорізької АЕС

Будівництво нових енергоблоків на ХАЕС дозволить замістити потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС. На цьому Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини».

Він зазначив, що атомна генерація відіграє провідну роль для України і забезпечує виробництво понад 50 % електроенергії. Після деокупації ЗАЕС Україні знадобиться певний час, аби повернути станцію до повноцінної роботи. Водночас замістити потужності ЗАЕС зможуть нові енергоблоки Хмельницької АЕС, будівництво яких наразі планується.

«Ми керуємось тим, що економіка і споживання будуть зростати, тому нам потрібні додаткові потужності. Атомна енергетика важлива, вона забезпечує базову генерацію, не залежить від погоди і постійно виробляє кіловат. Це важливо для промисловості. Я не бачу, що нас має щось зупиняти під час війни», — наголосив очільник Міненерго.

Раніше писали: Україна і Швеція поглиблять співпрацю в атомній галузі

Міністр зауважив, що ситуація на ЗАЕС доволі складна, зокрема і через регулярні обстріли росіянами прилеглих територій.

Герман Галущенко також нагадав, що внаслідок російських атак на українську енергетику в листопаді 2022 року одночасно були знеструмлені і перейшли на дизель-генератори всі українські атомні станції.

«У цьому випадку слово «тероризм» занадто м’яке. Бо якщо щось станеться, це вплине на увесь світ. Я б дуже не хотів, щоб сталася ядерна аварія, і після цього всі почали говорити — «ми ж були занепокоєні». Це найгірший сценарій. Але є інший шлях — це санкції проти «росатому», — зазначив Міністр.

 

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Джерело: Урядовий портал

Передплата 2024

Матеріали до теми


Канада візьме участь у реалізації навчальних програм у протимінній діяльності за участю жінок
Активне залучення жінок до учасників протимінної діяльності в Україні сприятиме підвищенню оперативності та ефективності цього процесу. Україна зацікавлена у підтримці ...