Україна і Швеція поглиблять співпрацю в атомній галузі


Україна і Швеція поглиблять співпрацю в атомній галузі

Поглиблення співпраці між Україною та Швецією в атомній галузі дасть змогу посилити енергетичну безпеку країн і європейського континенту в цілому.

Про це йшлося під час зустрічі Міністра енергетики України Германа Галущенка і Віце-прем’єр-міністра, Міністра енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебби Буш у Києві.

«Співпраця в атомній галузі між нашими країнами є пріоритетом. Ми змогли показати іншим країнам, що майбутнє ядерної промисловості можливе без росії: українські фахівці «Енергоатому» працювали разом із спеціалістами заводу компанії Westinghouse у Швеції, щоб створити технологію, яка дозволила нам використовувати паливо західного виробництва на радянських реакторах ВВЕР. Тепер це паливо успішно працює на Рівненській АЕС», — зазначив очільник Міненерго.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Сторони обговорили перспективи поглиблення співпраці між Україною та Швецією для подальшого витіснення росії з ринку ядерного палива і атомних технологій у Європі.
Також було відзначено важливість розвитку атомної енергетики в Україні для посилення стійкості енергетичної системи.

 

«Ми залишаємось вірними цілям «зеленого» переходу. Водночас український досвід, здобутий протягом останніх воєнних років доводить, що для стійкості енергосистеми важливо мати сильну базову генерацію. Цією базовою генерацією для України є атомна, яка допомогла нам вижити вже третю зиму в умовах війни», — зазначив Герман Галущенко.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Ебба Буш, своєю чергою, відзначила, що у Швеції провідну роль відіграє відновлювана енергетика, яка багато в чому залежить від змінних факторів, зокрема погодних умов. Водночас досвід України, що живе в умовах війни, довів важливість стабільної і надійної генерації, яка є важливою для енергетичної безпеки країн.

«Не можна будувати енергосистему тільки для мирних часів… Тому Швеція планує розвивати не тільки відновлювану енергетику, але й атомну. І ми бачимо значний потенціал у співпраці з Україною у цьому напрямку», — зазначила вона.

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ
Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

Джерело: Урядовий портал

Передплата 2024

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...