Безпека праці: засоби індивідуального захисту повинні відповідати вимогам Технічного регламенту


Безпека праці: засоби індивідуального захисту повинні відповідати вимогам Технічного регламенту

Чинне законодавство з охорони праці передбачає, що працівники певних професій на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням, або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, повинні безоплатно (за встановленими нормами) забезпечуватися спеціальним одягом, спеціальним взуттям, іншими засобами індивідуального захисту (далі – ЗІЗ).

Законодавча база забезпечення працівників ЗІЗ

Обов’язковість видачі спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці передбачена ст. 163 КЗпП та ст. 8 Закону України «Про охорону праці».

Раніше писали: Директора підприємства з Київщини судитимуть за постачання неякісних ЗІЗ

Отже, ЗІЗ видаються працівникам тих професій і посад (професійних назв робіт), які застосовуються у відповідних виробництвах, цехах, дільницях, а також підчас виконання певних робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також робіт, пов’язаних із забрудненням або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, і передбачені в нормативно-правових актах про охорону праці за нормами безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, які встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ з визначенням їх захисних властивостей і строків їх використання (носіння).

 

У тих випадках, коли працівники підприємств залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійних лих тощо, не передбачених трудовим договором, вони також повинні бути забезпечені відповідними ЗІЗ.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Порядок забезпечення працівників ЗІЗ

Порядок забезпечення ЗІЗ працівників здійснюється відповідно до «Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці» затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 29 листопада 2018 року № 1804.

Працівникам, професії та посади (професійні назви робіт) яких передбачені в Нормах безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16 квітня 2009 року № 62, ЗІЗ видаються незалежно від виду економічної діяльності підприємства, за винятком випадків, коли ці професії та посади (професійні назви робіт) передбачені у відповідних Нормах безоплатної видачі ЗІЗ з урахуванням специфічних умов праці.

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 067-317-5886Email: podpiska@mediapro.com.ua

ЗІЗ є інвентарем

ЗІЗ, що видаються працівникам безоплатно, є власністю підприємства, враховуються як інвентар і підлягають обов’язковому поверненню в разі:

  • звільнення з підприємства;
  • переведення на тому ж підприємстві на іншу роботу або інше робоче місце;
  • зміни виду робіт;
  • впровадження нових технологій;
  • упровадження нових або заміни наявних знарядь праці;
  • коли використання виданих ЗІЗ не є необхідним;
  • закінчення строків їх використання замість одержуваних нових ЗІЗ.

Читайте також: Щодо дотримання вимог відповідності продукції, представленої на ринку

Строки й умови використання ЗІЗ

Роботодавець може видавати працівникам два комплекти спецодягу на два строки використання (носіння) залежно від умов праці та можливості обслуговування ЗІЗ.

Спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ, які видаються працівникам, повинні відповідати характеру та умовам їх застосування і захисту від існуючих небезпек, відповідати працівнику за розміром і ростом (за необхідності – після відповідного регулювання), не повинні самі призводити до збільшення ризику.

У разі передчасного зносу ЗІЗ не з вини працівника, роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок.

Читайте також: Нова процедура вибору фільтрувальних респіраторів. Три кроки

Усі ЗІЗ мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту щодо безпеки та стандартам стосовно конструкції і виготовлення.

Роботодавець зобов’язаний організувати належний облік і контроль за придбанням, зберіганням та видачею працівникам ЗІЗ.

 

Читайте також: Категорії ризиків, від яких захищають ЗІЗ користувачів, відповідно до вимог Технічного регламенту ЗІЗ

Джерело: Управління Держпраці

Спецкурс «Розслідування нещасних випадків: дії роботодавця та спеціаліста з ОП»

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...