Категорії ризиків, від яких захищають ЗІЗ користувачів, відповідно до вимог Технічного регламенту ЗІЗ


Категорії ризиків, від яких захищають ЗІЗ користувачів, відповідно до вимог Технічного регламенту ЗІЗ

Безпечна нехарчова продукція – будь-яка продукція, яка за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов використання не становить жодного ризику чи становить лише мінімальні ризики, зумовлені використанням такої нехарчової продукції, які вважаються прийнятними та не створюють загрози суспільним інтересам, з урахуванням:

  • характеристик продукції: її складу, пакування, вимог щодо встановлення і технічного обслуговування;
  • впливу продукції на іншу продукцію, якщо вона буде використовуватися разом з нею;

Нова процедура вибору фільтрувальних респіраторів — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

  • попереджень, що містяться на етикетці продукції, в інструкції з її використання та знищення, а також в іншій інформації стосовно продукції;
  • застережень щодо споживання чи використання продукції певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, людьми похилого віку тощо).

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Розповсюджувачам, які, своєю чергою, є і користувачами ЗІЗ, посадовці відділу ринкового нагляду нагадали про категорії ризиків, від яких ЗІЗ повинен захищати, а саме:

  • І категорія: поверхневе механічне пошкодження, контакт з миючими засобами слабкої дії або тривалий контакт з водою, контакт з гарячими поверхнями (t > 50 °C), пошкодження очей через вплив сонячного світла, атмосферні умови не екстремального характеру;
  • ІІ категорія: ризики, що не належать до перелічених у категоріях І та ІІІ;
  • ІІІ категорія: ризики, що можуть призвести до серйозних наслідків: смерть або не зворотну шкоду здоров’ю: речовини та суміші; середовище з дефіцитом кисню, шкідливі біологічні агенти, іонізуюче випромінювання, середовище з високою температурою (від t = 100 °C) та низькою (t = -50 °C або нижче), падіння з висоти, ураження електричним струмом та робота під напругою, утоплення, поранення від ручних бензопил, струмені високого тиску, вогнепальні рани чи поранення ножем, шкідливий шум.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
067-317-5886Email:podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Вимоги безпеки й охорони праці на будівельному майданчику
Усі, хто перебуває на будівельному майданчику, зобов’язані носити захисні каски та сигнальні жилети. Керівники робіт, інженерно-технічні працівники, стропальники та особи, ...
Рекомендовані заходи з гігієни праці у зварювальному виробництві
Заходи, які допоможуть забезпечити належні умови праці Організаційні заходи: – проведення атестації робочих місць за умовами праці (дослідження санітарно-гігієнічних факторів ...