Знаки безпеки з охорони праці


Знаки безпеки з охорони праці

Одним із ефективних способів захисту працівників, а також інших осіб, які перебувають на об’єкті, є знаки безпеки з охорони праці. Їх наявність обов’язкова не лише на виробництві, а й в офісах, торгових центрах, різноманітних громадських просторах тощо. Роботодавці зобов’язані використовувати плакати / стенди / наліпки / знаки задля підтримання безпеки під час виконання роботи їхніми підлеглими, уникнення випадків надзвичайних ситуацій, забезпечення виконання правильних дій у разі надання екстреної домедичної допомоги та багато іншого.

Раніше писали: В Україні почали діяти вимоги до встановлення на роботі знаків безпеки та здоров’я

 

Нормативне регулювання

Питання використання знаків безпеки з ОП як одного із засобів колективного захисту регулюються нещодавно прийнятими Мінімальними вимогами до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі, затвердженими наказом Мінекономіки України від 09.03.2023 р. № 1268 (далі – Мінімальні вимоги). Згаданий наказ, зі свого боку, посилається на ст. 28 Закону України «Про охорону праці».

Мінімальні вимоги розроблені на основі Директиви Ради 92/58/ЄЕС від 24.06.1992 р. про мінімальні вимоги до знаків безпеки та/або захисту здоров’я на роботі.

Дія Мінімальних вимог поширюється на знаки з охорони праці, якими за допомогою вказівних знаків, кольорів, світлових знаків або звукових сигналів, вербального спілкування або сигналів, поданих за допомогою рук, установлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку, або дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки та здоров’я або попередження про наявність ризику чи небезпеки, або зобов’язання до виконання певних дій для забезпечення безпеки та здоров’я працівників на роботі.

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 067-317-5886 • Email: podpiska@mediapro.com.ua

Важливо!

Мінімальні вимоги не поширюються на знаки, що:

  • використовуються у сфері регулювання автомобільного, залізничного, внутрішнього водного, морського і повітряного транспорту;
  • пов’язані з уведенням в обіг на ринок небезпечних речовин, сумішей, виробів і устатковання;
  • використовуються аварійно-рятувальними підрозділами під час проведення ними аварійно-рятувальних робіт у зонах надзвичайних ситуацій.

Крім того, питання використання знаків безпеки з ОП регулюються і стандартами – ДСТУ 3864-1:2005 та ДСТУ EN ISO 7010:2019.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

 

Класифікація знаків безпеки з охорони праці

Відповідно до додатка 1 до Мінімальних вимог, знаки безпеки бувають розподілені за видами та типами. Типи знаків безпеки з охорони праці поділяються на:

  • постійні;
  • тимчасові;
  • взаємозамінні;
  • сполучені.

Щодо видів знаків безпеки, то існують:

  1. Вказівні знаки – ті, що надають певну інформацію, яка утворюється за допомогою сполучення геометричної форми, кольорів і символу або піктограми, та стають видимими за допомогою освітлення достатньої інтенсивності.
  2. Аварійні знаки – вказують напрямок до шляхів евакуації, аварійних виходів, пунктів і засобів надання першої допомоги та/або до рятувальних засобів.
  3. Зобов’язувальні знаки з ОП – зобов’язують до виконання певних дій.
  4. Заборонні знаки – забороняють дії, які можуть спричинити або викликати небезпеку.
  5. Інформаційні знаки – дають інформацію, додаткову до тієї, яку містять знаки заборони, попереджувальні, зобов’язувальні, аварійні знаки та знаки пожежної безпеки.
  6. Попереджувальні знаки з охорони праці – попереджають про наявність ризику або небезпеки.

На підприємствах також використовуються світлові сигнали, що відтворюються за допомогою пристрою, виготовленого з прозорого світлопроникного матеріалу, освітлювального із середини або з боку задньої стінки таким чином, що створюється враження світлової поверхні.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 067-317-5886

Важливим є й знання певними категоріями працівників необхідності й особливостей застосування сигналів, що подаються за допомогою рук, тобто рухів та/або положення рук та/або кистей рук у закодованій формі для передання повідомлення, розпорядження, вказівок іншим працівникам чи підлеглим під час виконання ними робіт, пов’язаних із ризиком або небезпекою.

Звукові сигнали – закодовані умовні звукові сигнали, що створюються і передаються за допомогою спеціального пристрою без використання людського чи синтезованого (штучного) голосу.

Знаки безпеки розрізняють також за використаними в них кольорами:

  • червоний – заборона або попередження про небезпеку;
  • жовтий та помаранчевий – попередження про загрозу;
  • синій – вказівка до виконання необхідних дій;
  • зелений – дії в разі надання допомоги, використання шляхів евакуації, а також дозволені умови роботи й відсутність небезпеки.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886 

 

Вимоги до роботодавців щодо знаків безпеки

Знаки безпеки на виробництві, стенди з охорони праці є обов’язковими, а отже, кожен роботодавець зобов’язаний:

  1. Забезпечити встановлення знаків безпеки відповідно до Мінімальних вимог, якщо немає можливості усунути або достатньо обмежити небезпеку шляхом застосування методів колективного захисту або вжиття заходів до організації праці, запровадження безпечних технологічних процесів і методів роботи.
  2. Установити у своїх приміщеннях і робочих зонах знаки для автодорожнього, залізничного і повітряного транспорту, а також внутрішнього і морського судноплавства, якщо це необхідно для зазначених видів транспорту.
  3. Забезпечити відповідне навчання працівників та надання їм інструкцій.
  4. Надавати працівникам та/або їх представникам інформацію про всі заходи, які повинні вживатися у зв’язку з використанням знаків безпеки.
  5. Проводити консультації з працівниками та/або їх представниками та надавати їм можливість брати участь у прийнятті питань, пов’язаних із дотриманням Мінімальних вимог.
  6. Привести знаки безпеки, що вже використовуються на роботі, у відповідність до вимог, установлених додатками 1-9 до Мінімальних вимог.

Заходи щодо контролю за дотриманням Мінімальних вимог здійснює Держпраці.

Отже, знаки безпеки – один із обов’язкових для застосування інструментів для забезпечення безпечних умов праці абсолютно всіх підприємств, установ та організацій.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Питання та відповіді

Як класифікують знаки безпеки?

Знаки безпеки з ОП поділяються за типами (постійні, тимчасові, взаємозамінні, сполучені) та видами (вказівні, аварійні, заборонні, попереджувальні, інформаційні, зобов’язувальні).

Скільки є видів знаків безпеки?

Відповідно до Мінімальних вимог, існує шість основних видів знаків безпеки. Крім того, на об’єктах використовуються звукові та світлові сигнали, а також ті, що передаються за допомогою рук.

Що таке заборонні знаки безпеки?

Заборонними знаками безпеки називаються ті, що призначені для заборони певних дій, що потенційно можуть спричинити виникнення загрози або небезпечної події.

Для чого призначені вказівні знаки безпеки?

Вказівні знаки використовують для надання відомостей, які утворюються за допомогою сполучення геометричної форми, кольорів і символу або піктограми.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...