Перша допомога при хімічних опіках


Перша допомога при хімічних опіках

Однією з поширених виробничих травм, які трапляються з працівниками на підприємствах, у різноманітних установах чи організаціях, є хімічні опіки. Їх часто можуть отримувати лаборанти, фермери, сантехніки, будівельники, військовослужбовці, лікарі та чимало інших спеціалістів. Саме тому важливою умовою на кожному робочому місці є проходження працівниками корпоративних тренінгів з домедичної допомоги. Завдяки отриманню необхідних знань та навичок щодо того, як має надаватися перша допомога при хімічних опіках, фахівці зможуть швидко та якісно вирішувати цю проблему, зберігаючи здоров’я собі та своїм колегам. У цьому матеріалі ми коротко розглянемо сутність хімічних опіків, фактори, які їх провокують, та порядок надання домедичної допомоги.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

 

Сутність та причини отримання хімічного опіку

Хімічний опік – це пошкодження шкіри зовнішніх частин тіла та слизових оболонок органів дихання й травлення через вплив агресивних хімічних речовин: лугів, важких металів, кислот. Основними причинами отримання опіків можуть бути випадковий або навмисний контакт із хімічними речовинами, недотримання техніки безпеки на виробництві, помилки під час вибору засобів індивідуального захисту або нехтування їхнім використанням, а також застосування миючих речовин, що містять хлор.

Хімічний опік рук (найчастіше долонь та пальців), а також очей зазвичай відбувається на виробництві через неакуратне поводження з обладнанням або при аварійних ситуаціях. Рідше від опіків страждають ноги та інші частини тіла.

Хімічні опіки слизових оболонок глотки, гортані, стравоходу та шлунку виникають після вдихання токсичних пар або прийому внутрішньо хімічних речовин. Зазвичай це помилкове або свідоме проковтування токсикантів, нетрадиційне лікування, прийом сурогатів алкоголю.

Спровокувати хімічний опік можуть різні речовини:

  • луги: їдкий натрій, гідроксид натрію, каустична сода;
  • концентровані кислоти: оцтова, соляна, сірчана;
  • інші речовини: перекис водню, йод, нашатирний спирт, ацетон, силікатний клей, марганцівка, фенол;
  • побутові засоби для чищення;
  • сурогат алкоголю.

Понад 85% хімічних ушкоджень глотки та стравоходу викликає прийом оцтової кислоти.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 067-317-5886

 

Тяжкість хімічних опіків

I ступінь – уражається поверхневий шар шкіри. Для нього характерні почервоніння, набряк, можливі невеликі больові відчуття.

II ступінь – пошкоджуються глибокі шари епідермісу, на шкірі з’являються білі бульбашки з прозорим вмістом.

III ступінь – ураження досягає глибоких шарів шкіри, утворюються міхури з каламутною або кров’янистою рідиною, місце ураження безболісне.

При опіках IV ступеня пошкоджень зазнають м’які тканини, м’язи, кістки.

Зазвичай опіки хімічними речовинами бувають ІІІ та ІV ступенів.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886

 

Перша допомога при хімічних опіках

У спеціалізованих виданнях, посібниках та спецвипусках можна знайти всю необхідну інформацію щодо того, як правильно діяти після отримання потерпілим хімічного опіку. Так, у спецвипуску №1′ 2023 «Домедична допомога: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій» зазначено, що надання першої допомоги при хімічних опіках завжди слід починати з видалення з постраждалого одягу та аксесуарів, на які потрапила агресивна речовина.

Потім потрібно якнайшвидше прибрати залишки їдкої речовини зі шкіри. На наступному етапі необхідно промити місце ураження холодною водою протягом щонайменше 20 хвилин. Для зменшення болю допустиме прикладання до ураженого місця холоду. Після цього можна вкрити зону пошкодження сухою стерильною пов’язкою.

Якщо правильно надати першу допомогу при хімічному опіку, можливість сприятливого прогнозу підвищується. Звертаємо вашу увагу на те, що свіжу рану не можна обробляти маззю, кремом, спреєм, олією, самостійно розкривати утворені бульбашки. Також заборонено промивати водою шкіру при опіку алюмінієм, адже при контакті з нею алюміній запалюється, також це стосується опіків вапном і сірчаною кислотою. У всіх цих випадках необхідно спочатку сухою тканиною видалити залишки речовини із зони ураження й тільки після цього розпочинати промивання.

При ураженні очей у жодному разі не слід терти їх, а негайно промити великою кількістю води. Агресивні речовини не можна видаляти вологим тампоном, адже ви будете лише глибше втирати їх у зону ураження. До того, як потерпілому буде надана перша медична допомога при хімічних опіках, важливо відпоювати його теплою водою, щоб не допустити зневоднення.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Подальше лікування хімічного опіку

При першому ступені тяжкості хімічного опіку специфічне лікування не потрібне. Для лікування хімічних опіків II ступеня слід звернутися до лікаря, оскільки, ймовірно, потрібно буде розкрити пухирі, що утворилися, й обробити місце ураження антисептиком. Також лікар призначить препарати, які прискорюють загоєння та запобігають інфікуванню.

Лікуючи хімічний опік шкіри ІІІ ступеня, вдаються до пересадки шкіри, а в разі, коли уражені м’які тканини, кістки, сухожилля, нервові закінчення, лікар підбере індивідуальну методику лікування.

Для лікування очей пацієнту вводять спеціальні краплі. Вони добре знеболюють, мінімізують ризик утворення спайок. Для профілактики інфікування використовують антибактеріальні мазі або краплі. Внутрішньом’язово вводять антиоксиданти. При підвищеному внутрішньоочному тиску призначають гіпотензивні препарати. При опіках очей іноді також застосовують гормональну терапію.

Надалі потерпілий працівник має слідкувати за своїм здоров’ям під час та після повного одужання. Важливо вчасно проходити профілактичні огляди, для того, щоб виявляти можливі негаразди або наслідки отриманих травм, як ідеться в спецвипуску №3′ 2022 «Медогляди — що має знати спеціаліст з ОП». Загалом існує низка нюансів, про які повинен пам’ятати як кожен працівник підприємства, так і фахівець, який відповідає за охорону праці в колективі.

Отож наголошуємо, що після того, як постраждалий отримав хімічні опіки, перша допомога має надаватися йому якомога раніше та з дотриманням усіх вищезазначених правил. Вчасно вирішена проблема дозволить значно полегшити подальше відновлення потерпілого та уникнути можливих ускладнень. Бережіть себе і своє здоров’я!

Захист від хімічних і біологічних загроз. Як уберегти життя та здоров’я під час небезпеки — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Питання та відповіді

Як надати першу допомогу при хімічних опіках?

Насамперед слід припинити контакт потерпілого з речовиною, яка спровокувала опік. Далі важливо промити уражене місце холодною водою, до того ж робити це слід не менше ніж 20 хвилин. Після промивання накладається стерильна марлева пов’язка. При важких ступенях опіків необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу.

Що робити після хімічного опіку?

Після хімічного опіку, якщо він характеризується І ступенем тяжкості, специфічного лікування немає. Однак для важчих випадків передбачене звернення до медичних спеціалістів, які пропишуть правильне лікування необхідними препаратами.

Як лікувати хімічний опік шкіри?

Для лікування важчих ступенів хімічних опіків шкіри застосовуються відповідні лікарські засоби, які виписує спеціаліст. В особливо тяжких випадках може знадобитися пересадка шкіри.

Як надати першу допомогу при хімічних опіках кислотою?

Слід припинити подальше потрапляння та розповсюдження кислоти, протерти та промити уражене місце великою кількістю води протягом тривалого часу, згодом наклавши марлеву пов’язку. Якщо ви помітили симптоми ІІ та важчих ступенів тяжкості хімічного опіку, зверніться за кваліфікованою медичною допомогою.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Про майстер-клас з надання першої домедичної допомоги у Житомирі
До Всесвітнього дня охорони праці фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці взяли участь в організації майстер-класу з надання першої домедичної допомоги, під ...