Як підготуватися до візиту інспектора Держпраці: чек-лист


Як підготуватися до візиту інспектора Держпраці: чек-лист

Євгеній Білий, інженер з охорони праці компанії Racio1

Тези

  1. Яка документація з охорони праці має бути на підприємстві?
  2. Практичні поради експерта
  3. На що зверне увагу інспектор Держпраці відвідуючи підприємство?
  4. Чек-лист, щоб перевірка Держпраці не застала вас зненацька

Зважаючи на воєнний стан в Україні, введено мораторій на більшість перевірок. Водночас, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» відновлено проведення позапланових заходів державного контролю за додержанням законодавства про працю в період воєнного стану.

Оскільки під час війни інспектори Держпраці не проводять планових перевірок підприємств з охорони праці — у вас є достатньо вільного часу, щоб підготуватися до їхнього візиту.

Кожне підприємство по-своєму унікальне, тож універсального рецепта «як зробити все з охорони праці» немає. Однак, треба звернути увагу на основні вимоги.

Законодавство України з охорони праці складається з Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-XII (далі — Закон № 2694) та низки підзаконних актів (нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП), що уточнюють положення Закону № 2694.

Документацію, що має бути на підприємстві, можна розділимо на такі блоки:

а) дозвільні документи;
б) положення;
в) інструкції;
г) накази;
ґ) навчання відповідальних осіб та працівників;
д) інструктажі;
е) атестація робочих місць;
є) матеріали медоглядів;
ж) матеріали нещасних випадків;
з) інші документи.

а) Дозвільні документи

Дозвільні документи поділяються на два типи — дозволи та декларації. Вони видаються або на обладнання, або на роботи підвищеної небезпеки.

Щоб зрозуміти, чи виконуються на вашому підприємстві роботи, на які треба отримати дозвіл та/або подавати Декларацію, дивіться постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

Щоб зрозуміти, чи експлуатується на вашому підприємстві обладнання, на яке потрібно отримувати дозвіл та/або подавати Декларацію, дивіться постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 3 лютого 2021 р. № 77.

б) Положення

Положення описують елементи системи управління охороною праці. Як правило, вони розробляються на базі типових положень.

На кожному підприємстві має бути:

  1. Положення про систему управління охороною праці (ст. 13 Закону № 2694).
    Кожне підприємство розробляє його індивідуально, в ньому прописується порядок організації та функціонування системи керування охороною праці (вимог до оформлення та наповнення цього положення немає).
     
  2. Положення про службу охорони праці (ст. 15 Закону № 2694).
    Складається на основі наказу Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Про затвердження Типового положення    про службу охорони праці» 15 листопада 2004 р. № 255. В цьому положенні прописуються задачі, права та обов’язки служби охорони праці підприємства, а також її склад.
     
  3. Положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці (ст. 18 Закону № 2694).
    Складається на основі НПАОП 0.00-4.12-05, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою» від 26 січня 2005 р. № 15. У ньому прописується порядок організації проведення навчання та інструктажів з охорони праці.
     
  4. Положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці (ст. 42 Закону № 2694).
    Складається на основі НПАОП 0.00-4.11-07, затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду «Про затвердження Типового положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці» від 21 березня 2007 р. № 56. У ньому прописуються права та обов’язки уповноваженого з охорони праці.

На підприємстві можуть розроблятися й інші положення, що регламентують, наприклад, порядок забезпечення спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, порядок організації та проведення медоглядів, порядок видачі нарядів-допусків тощо.

в) Інструкції

Інструкції — це локальні документи підприємства, що вони містять обов’язкові для виконання вимоги до охорони праці.

Вимоги до оформлення, складання, організації обліку та видачі інструкцій прописані в НПАОП 0.00-4.15-98, затвердженому наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України «Положення про розробку інструкцій з охорони праці» від 29 січня 1998 р. № 9.

Розрізняють такі інструкції з охорони праці (далі — ІОП):

  • для професії (треба дивитися штатний розклад);
  • або для виду робіт (треба дивитися перелік обладнання, яке використовуємо, або технологічні процеси).

В чому різниця? В інструкції для професії ми розміщуємо вимоги до тих видів робіт, які виконує людина на своєму робочому місці у межах своєї професії. При цьому він може час від часу використовувати обладнання, яке одночасно з ним можуть використовувати інші працівники.

Приклад 1. У вашому штатному розкладі є позиція водій навантажувача, а у переліку обладнання є той самий навантажувач. В цьому випадку вам буде достатньо однієї інструкції — «Інструкція з охорони праці для водія навантажувача».

Приклад 2. Але якщо у вас в штатному розкладі немає водія навантажувача, а навантажувач використовують вантажники, тоді ваш набір інструкцій буде складатися з двох позицій: «ІОП для вантажника» та «ІОП для виконання робіт на навантажувачі». Такий підхід дає можливість розширяти перелік осіб, які використовують обладнання. Таким чином, усі працівники, хто пройшов інструктаж за інструкцією для водіїв навантажувача та має допуск для такої роботи (не забуваємо про навчання, медогляди тощо), можуть управляти навантажувачем без внесення змін в їх інструкції з охорони праці.

Розроблені інструкції вводяться у дію наказом по підприємству (додаток 1) та реєструються у Журналі реєстрації інструкцій з охорони праці на підприємстві, форма якого наведена у додатку 4 НПАОП 0.00-4.15-98.

Екземпляри інструкцій видають керівникам структурних підрозділів, керівникам робіт або іншим посадовим особам, які проводять інструктажі на підприємстві. Факт видачі інструкцій реєструється в Журналі обліку видачі інструкцій з охорони праці на підприємстві, форма якого наведена в додатку 5 НПАОП 0.00-4.15-98.

г) Накази

Накази також діляться на дві категорії:

  • одні вводять у дію локальні документи (так, як положення та інструкції);
  • а інші — призначають когось відповідальним, наприклад, за технічний стан та безпечну експлуатацію обладнання.

Мінімальний набір необхідних наказів:

  • про затвердження інструкцій з охорони праці (додаток 1);
  • про затвердження положень з охорони праці (додаток 2);
  • про створення служби охорони праці (додаток 3);
  • про організацію роботи з охорони праці;
  • про затвердження переліку робіт підвищеної небезпеки та таких, де є необхідність у професійному доборі (додаток 4);
  • про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці (додаток 5);
  • про призначення відповідального за … (вимоги про необхідність призначити відповідальну особу, як правило, прописані у відповідних НПАОП) (додаток 6).

ЗАВАНТАЖУЙТЕ

Додатки 1–6.
на e.oppb.com.ua або замовляйте за телефоном: 0 800 219 977

ґ) Навчання відповідальних осіб та працівників

Порядок організації та проведення навчання з охорони праці прописується у Положенні про порядок проведення навчання та перевірки знань з охорони праці. Воно розробляється на основі НПАОП 0.00-4.12-05.

Відповідно до НПАОП 0.00-4.12-05, ряд працівників підприємства періодично раз на три роки мають проходити навчання та перевірку знань з загальних питань охорони праці в навчальному центрі.

Зокрема, таке навчання проходять:

  • керівник підприємства;
  • спеціалісти служби охорони праці;
  • керівники структурних підрозділів (керівники робіт);
  • інші посадові особи, які відповідають за охорону праці;
  • члени комісії з перевірки знань з охорони праці.
Зверніть увагу!
Якщо на підприємстві виконуються роботи підвищеної небезпеки або роботи, де є потреба у професійному доборі, то всі працівники, які виконують такі роботи, мають щороку проходити спеціальне навчання та перевірку знань за відповідним НПАОП.

Наприклад, ті, хто виконує роботи на висоті понад 1,3 метра, мають проходити спеціальне навчання за НПАОП 0.00-1.15-07, затвердженим наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду «Про затвердження Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті» від 27 березня 2007 № 62.

Які роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою або робіт, де є необхідність у професійному доборі, можна подивитися:

  • в Переліку робіт з підвищеною небезпекою (НПАОП 0.00-4.12-2005), затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26 січня 2005 р. № 15;
  • в Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі (ДНАОП 0.03-8.06-94), затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України, Державним комітетом України по нагляду за охороною праці від 23 вересня 1994 р. № 263/121.

д) Інструктажі з охорони праці

Види та порядок проведення інструктажів з охорони праці прописуються у Положенні про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Воно розробляється на основі НПАОП 0.00-4.12-05.

Вступний інструктаж з охорони праці проводиться за програмою вступного інструктажу та реєструється в Журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, форма якого наведена у додатку 5 НПАОП 0.00-4.12-05.

Інструктажі на робочому місці (первинний та повторний) проводяться за чинними на підприємстві інструкціями з охорони праці та реєструються в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, форма якого наведена у додатку 6 НПАОП 0.00-4.12-05. Позаплановий інструктаж також реєструється у цьому ж журналі, причина його проведення вказується окремо.

Цільовий інструктаж, як правило, також реєструється у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці або у відповідному наряді-допуску (у разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів — не обов’язково).

е) Матеріали проведення атестації робочих місць за умовами праці

Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі — АРМ) регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 1 серпня 1992 р. № 442.

На підприємстві мають бути такі документи, що підтверджують проведення АРМ:

  • наказ про створення комісії для проведення АРМ (додаток 7);
  • протоколи засідань цієї комісії (додаток 8);
  • перелік робочих місць, на яких необхідно провести АРМ (додаток 9);
  • фотографії робочих місць та листи спостережень з хронометражем робочого часу (додаток 10 та додаток 11);
  • протоколи проведення лабораторно-інструментальних досліджень факторів виробничої середи;
  • карта умов праці за визначеними для АРМ робочими місцям (додаток 12);
  • наказ про затвердження результатів АРМ (додаток 13);
  • перелік заходів з покращення умов праці на робочих місцях, умови праці на яких за результатами АРМ визначені як шкідливі або важкі.

ЗАВАНТАЖУЙТЕ

Додатки 7–13.
на e.oppb.com.ua або замовляйте за телефоном: 0 800 219 977

є) Матеріали проведення медичних оглядів на підприємстві

Порядок проведення медоглядів регулюється наказом МОЗ «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21 травня 2007 р. № 246 (далі — Наказ № 246).

На підприємстві мають бути такі документи, що підтверджують проведення медоглядів:

  • Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду (додаток 1 Наказу № 246). Державна служба України з питань праці щороку за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи визначає категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медогляду, і до 1 грудня складає Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду;
  • узгоджені з Держпраці списки працівників, які підлягають проходженню медичного огляду (додаток 2 Наказу № 246);
  • медичні довідки про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду на кожного працівника (додаток 8 Наказу № 246);
  • заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників, який видає заклад охорони здоров’я, що проводив медогляд (додаток 9 Наказу № 246);
  • для первинних медоглядів — направлення на обов’язковий попередній медичний огляд, з відміткою про придатність працівника до виконуваної роботи (додаток 3 Наказу № 246).

ж) Матеріали розслідування нещасних випадків на підприємстві

Порядок розслідування нещасних випадків на підприємстві регулюється постановою КМУ «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» від 17 квітня 2019 р. № 337 (далі — Порядок).

Усі нещасні випадки розслідуються та оформлюються відповідно до цього Порядку та реєструються в Журналі реєстрації осіб, що постраждали від нещасних випадків (гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві), форма якого наведена у додатку 26 Порядку.

Навіть якщо у вас на підприємстві не було нещасних випадків, зробіть пустий журнал. Нехай буде, адже у майбутньому це зменшить ризик зауважень від інспектора щодо відсутності даного журналу.

з) Інші документи

До інших документів належать:

  • норми видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), що складаються виходячи з типових галузевих норм. Якщо норми для вашої діяльності не прописані, ви можете самі розрахувати для працівників необхідні засоби захисту на основі обліку ризиків для обґрунтування вибору та використання ЗІЗ. Таблиці оцінки ризику ви знайдете у додатку 4 НПАОП 0.00-7.17-18 Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29 листопада 2018 р. № 1804 (далі — НПАОП 0.00-7.17-18). Результати вибору ЗІЗ закріплюєте наказом по підприємству;
  • особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ (форма картки наведена у додатку 1 НПАОП 0.00-7.17-18);
  • програми стажування для конкретних професій.

На що зверне увагу інспектор Держпраці

Після перевірки документів інспектор Держпраці відправляється з ознайомчою екскурсією приміщеннями вашого підприємства.

На що зверне увагу інспектор Держпраці відвідуючи ваше підприємство:

  1. Технічний стан обладнання (зокрема, наявність паспортів, технічної документації на обладнання, відмітки про проходження технічних оглядів, порядок проведення технічного обслуговування тощо). Конкретний перелік питань визначається відповідними НПАОП.
  2. Наявність та стан засобів колективного та індивідуального захисту. ЗІЗ використовуються працівниками для запобігання або зменшення впливу шкідливих та небезпечних виробничих факторів.
  3. Наявність знаків безпеки, розмітки, інформаційних плакатів та табличок. Знаки безпеки призначені для інформування працівників про наявність у робочій зоні шкідливих та небезпечних виробничих факторів. Вони забороняють дії, які можуть бути шкідливими, або дають вказівки щодо забезпечення безпеки при виконанні робіт (додаток 14).

Перевірити наявність документів, щоб перевірка Держпраці не застала вас зненацька, ви можете за чек-листом (додаток 15).

ЗАВАНТАЖУЙТЕ

Додатки 14 та 15.
на e.oppb.com.ua або замовляйте за телефоном: 0 800 219 977

Щоб розуміти, які саме вимоги з охорони праці ви маєте виконати, ознайомтеся з відповідними НПАОП.

Зверніть увагу!
Повний перелік чинних НПАОП вказаний в «Покажчику нормативно-правових актів з охорони праці»2. Оберіть та вивчіть ті НПАОП, які стосуються до вашого виду діяльності.
Також можете скористатися рекомендаціями Держпраці, де вказані основні вимоги НПАОП в залежності від виду діяльності підприємства3.

___________
1 https://ohrana-truda.kiev.ua/ua/
2 Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці https://dsp.gov.ua/pokazhchyk-normatyvno-pravovykh-aktiv-z/
3 https://dsp.gov.ua/povidomlennia-pro-opryliudnennia-pereliku-pytan-shchodo-provedennia-perevirok-u-sferakh-okhorony-pratsi-promyslovoi-bezpeky-hihiieny-pratsi-povodzhennia-z-vybukhovymy-materialamy-promyslovoho-pryzna-2/

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...