Пожежна сигналізація: кому треба, як встановити та обслуговувати


Пожежна сигналізація: кому треба, як встановити та обслуговувати

Олександр Ратій, директор компанії Racio1

Тези

  1. Для яких об’єктів пожежна сигналізація є обов’язковою
  2. Як встановити пожежну сигналізацію: покрокова інструкція
  3. Як обслуговувати систему пожежної сигналізації
  4. Чому пожежна сигналізація буває потрібна лише у двох випадках

Кодекс Цивільного Захисту та Правила пожежної безпеки в Україні вимагають, щоб власник або керівник суб’єкту господарчої діяльності забезпечив його пожежну безпеку. Одним з кроків такого захисту є встановлення пожежної сигналізації, адже пожежу краще попередити, ніж усувати її наслідки.

Пожежні сигналізації:

  • бувають трьох типів: порогові, адресні й адресно-аналогові;
  • призначені для:
  • виявлення пожежі на ранній стадії;
  • передачі сповіщень тривоги до пристроїв передавання пожежної тривоги та попередження про несправність;
  • формування сигналів для систем протипожежного захисту та іншого інженерного обладнання;
  • сигналізування про виявлену несправність, яка може негативно впливати на повноцінну роботу системи пожежної сигналізації.

Для яких об’єктів пожежна сигналізація є обов’язковою

В додатку А до ДБН 2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту» зазначено перелік однотипних за призначенням об’єктів, які підлягають обладнанню системами пожежної сигналізації. Зокрема, вона має бути встановлена у таких будівлях: житлові будинки, гуртожитки та готелі; заклади громадського харчування; адміністративні будівлі; виставкові та торговельні будівлі; культурно-освітні заклади, музеї, бібліотеки та архіви; лікувально-профілактичні заклади, аптеки, санаторії; будівлі спортивного призначення; церкви; будівлі та споруди для зберігання та обслуговування автотранспорту; промислові, сільськогосподарські будівлі, склади; споруди енергетичних об’єктів. Тобто пожежна сигналізація має бути встановлена майже на всіх об’єктах.

Як встановити пожежну сигналізацію: покрокова інструкція

Крок 1
Завдання на проєктування

Це вихідна інформація, за якою буде розроблятися проєкт пожежної сигналізації, оформлена за шаблоном. Ви можете зробити завдання самі, або доручити його проєктній компанії (додаток 1).

Зверніть увагу!
Проектування автоматичної пожежної сигналізації «під ключ» має здійснюватися тільки спеціалізованими компаніями, які мають ліцензію і відповідні допуски.

Крок 2
Готуємо проєкт

На основі завдання підрядник, якого ви обрали, готує проєкт пожежної сигналізації.

При розробці проєкту Виконавець і Замовник на основі технічного завдання визначають: загальну ємність пожежної сигналізації; кількість та типи датчиків і місця їх розташування на об’єкті, а також типи:

  • каналів передачі даних;
  • кількість і місця розташування сповіщувачів;
  • тип програмного забезпечення тощо.

Крок 3
Монтаж та ввід

Після того, як проєкт та кошторис перетворилися на кабелі та датчики, все змонтовано та встановлено у вас на об’єкті — треба оформити Акт приймання-передачі основних засобів за формою ОЗ-1 та Акт вводу в експлуатацію систем пожежної сигналізації (додаток 2 та додаток 3).

ЗАВАНТАЖУЙТЕ

Додатки 1–3
на e.oppb.com.ua або замовляйте за телефоном: 0 800 219 977

Як обслуговувати систему пожежної сигналізації

Самостійно обслуговувати пожежну сигналізацію ви не зможете, бо для цього треба мати ліцензію, навички та дозвільну документацію.

  1. Треба знайти підрядну організацію, яка відповідатиме таким вимогам:
    • готова проводити обслуговування не рідше ніж 1 раз на місяць (вимога Ж.7.1.6, відповідно до ДБН 2.5-56:2014);
    • має ліцензію ДСНС2 на ті види робіт, які буде виконувати.
       
  2. Перед початком обслуговування ваш підрядник повинен:
    • оформити Акт технічного обстеження системи протипожежного захисту (форма Ж.5, відповідно до ДБН 2.5-56:2014);
    • затвердити План-графік з підтримання експлуатаційної придатності систем пожежного захисту (форма Ж.4, відповідно до ДБН 2.5-56:2014).
       
  3. Обслуговча компанія повинна завести такі журнали:
    • Журнал обліку санкціонованих та несанкціонованих спрацьовувань (відмов, несправностей) СПЗ (форма Ж.3, відповідно до ДБН 2.5-56:2014);
    • Журнал обліку робіт щодо підтримання експлуатаційної придатності і ремонту (планового та позапланового) системи СПЗ (форма Ж.2, відповідно до ДБН 2.5-56:2014).
       
  4. Після кожного помилкового спрацьовування та аварій має бути оформлено Повідомлення про спрацювання СПЗ або її вимкнення (форма Ж.1, відповідно до ДБН 2.5-56:2014).
Так, встановлення пожежної сигналізації займе певний проміжок часу та дорого. Але пам’ятайте, що пожежна сигналізація буває потрібна лише у двох випадках:

а) до початку пожежі (щоб мінімізувати ваші втрати);
б) після пожежі (щоб, пожалкувавши про те, що своєчасно не мінімізували свої втрати, все ж встановити пожежну сигналізацію).

_____________
1 https://ohrana-truda.kiev.ua/ua/
2 Докладно про ліцензування дивіться тут: https://dsns.gov.ua/uk/licenzuvannya

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...