Вимоги з охорони праці під час прийняття на роботу нового працівника. Гайд для роботодавців та спеціалістів з ОП


Вимоги з охорони праці під час прийняття на роботу нового працівника. Гайд для роботодавців та спеціалістів з ОП

Допуск до роботи нового працівника — це своєрідна процедура, яка передбачає обов’язок роботодавця виконати певний алгоритм дій. Обов’язок інформування працівника з локальними документами та умовами праці визначено в ст. 29 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

 

Отже, щоб уникнути відповідальності та правильно допустити працівника до роботи, перед її початком роботодавець має ознайомити його з:

  • місцем роботи, посадовими обов’язками, датою початку виконання роботи;
  • робочим місцем та забезпеченням його необхідними для роботи засобами;
  • правами та обов’язками, умовами праці;
  • наявністю на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їхнього впливу на здоров’я, а також про права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору підприємства;
  • правилами внутрішнього трудового розпорядку або умовами встановлення режиму роботи, тривалістю робочого часу і відпочинку, положеннями колективного договору;
  • організацією проходження інструктажу з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони;
  • організацією професійного навчання працівників (якщо таке навчання передбачено для професії працівника);
  • тривалістю щорічної відпустки, умовами та розміром оплати праці;
  • процедурою та строками попередження про припинення трудового договору.

При дистанційному форматі роботи працівника з ним обов’язково укладається письмовий трудовий договір. На це вказує ст. 24 КЗпП. У трудовому договорі прописуються конкретні засоби електронних комунікаційних мереж (електронна пошта, месенджери тощо), за допомогою яких роботодавець може ознайомлювати працівника з документами підприємства. Такий спосіб комунікації передбачає накладення удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису. При цьому інформація про наявність на робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих факторів, а також про пільги та компенсації за роботу в таких умовах доводиться працівнику тільки під особистий підпис. Крім того, на нього можуть не поширюватися правила внутрішнього трудового розпорядку (це залишається на розсуд роботодавця).

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Зверніть увагу!

Абзац 3 ст. 602 КЗпП містить вимогу про заборону укладення трудового договору про дистанційну роботу з працівником за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів.

 

Дещо про вимоги проходження медоглядів

Оформлення на роботу передбачає надання працівником певних документів, серед яких і відомості про проходження попереднього медичного огляду. Відповідно до ст. 17 Закону України від 14.10.1992 р. № 2694-ХІІ «Про охорону праці» (далі — Закон України «Про охорону праці»), ст. 169 КЗпП, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Особливості організації процедури медогляду визначено в Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.05.2007 р. № 246 (далі — Порядок № 246). Для проходження медогляду роботодавець має видати працівнику направлення на обов’язковий попередній медичний огляд працівника за формою згідно з Додатком 3 Порядку № 246. У бланку направлення зазначаються назви шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу. Такі фактори визначаються при проведенні атестації робочих місць працівників за умовами праці. Тож при формуванні направлення на попередній медогляд для працівника використовуйте матеріали атестації робочих місць.

 

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Для певних видів робіт додатково передбачається проходження психофізіологічної експертизи. Підстава — спільний наказ Міністерства охорони здоров’я та Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 23.09.1994 р. № 263/121 «Про затвердження Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі». Психофізіологічне обстеження проводять Центри психофізіологічної експертизи. Медичний огляд, проведений без урахування психофізіологічного обстеження, може бути визнано недійсним — на цьому зауважує Держпраці.

Крім того, для працівників, що зайняті у певних видах діяльності, передбачено проходження попереднього психіатричного огляду. Підстава — постанова Кабінету міністрів України від 10.05.2022 р. № 577 «Про затвердження Переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих».

Отже, якщо працівник буде зайнятий на одному з видів діяльності, зазначених у вказаних нормативних актах, він має пройти додатково психіатричне обстеження та/або психофізіологічну експертизу. Документи про результати їх проходження він надає комісії, що проводить медичний огляд. Оригінали всіх документів за результатами медичного огляду працівник має надати роботодавцю при працевлаштуванні.

 

Читати також: Вчасні медогляди захищають на роботі!

Законодавство забороняє допускати до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я (п. 3.6 Порядку № 246).

Варто зауважити, що в законодавстві не визначено, хто саме має займатися на підприємстві організацією медоглядів. Із практики це може бути як відділ кадрів/відділ управління персоналом, так і відділ/служба охорони праці. Відповідальну особу призначає роботодавець. Саме вона й перевіряє повноту проходження медичного огляду та правильність оформлення відповідних документів за результатами його проходження.

 

Алгоритм прийняття на роботу працівника (з точки зору охорони праці)

Отже, при прийнятті на роботу працівник зазвичай спочатку спрямовується у відділ кадрів/відділ управління персоналом. Другий етап передбачає, що він направляється до відділу/служби охорони праці для проходження вступного інструктажу з питань охорони праці. Здебільшого такий інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці. Інший варіант — роботодавець може призначити своїм наказом/розпорядженням іншого фахівця, який пройшов відповідне навчання й перевірку знань з питань охорони праці в навчальному центрі. Підстава — п. 6.3 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15 (далі — НПАОП 00-4.12-05). Форма Журналу вступного інструктажу з питань охорони праці наведена в Додатку 5 до НПАОП 0.00-4.12-05. Вступний інструктаж проводиться за затвердженою роботодавцем програмою.

Важливо!

Окрім Журналу вступного інструктажу з питань охорони праці, запис про проведення такого інструктажу робиться в наказі про прийняття працівника на роботу (абзац 9 п. 6.3 НПАОП 00-4.12-05).

 

Читати статтю повністю

 

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Олександра Королькова
Олександра Королькова
Експерт з охорони праці та цивільного захисту

Матеріали до теми


Порядок дій в разі настання аварійної ситуації: тренінг від Держпраці
Посадовці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг для представників аварійної та диспетчерської служби одного із підприємств Хмельниччини. Під час заходу ...
Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...