Приватне розмінування: в Україні формується новий ринок


Приватне розмінування: в Україні формується новий ринок

Україна потребує нових технологій для ідентифікації вибухонебезпечних предметів. І розробляти їх доведеться самостійно, спираючись на власний досвід. Попри те, що вітчизняним компаніям уже поступово вдається організувати локальне виробництво техніки для розмінування, відчувається брак передових технологічних рішень. Про це заявила віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на першому Форумі оборонних індустрій, що відбувся в Києві минулого тижня.

Крім величезних площ, які вже перевищують штат Флорида, проблему українського мінного забруднення відрізняє застосування нових боєприпасів та інтенсивність їх використання. Багато видів мін і в таких масштабах ніде у світі ще не застосовувалися, тому немає такого сумарного накопиченого досвіду, на який країна могла б спертися. Протоколи та розробки в цій сфері дуже консервативні.

 

Читайте також: Порядок дій та правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

Проблему мінних забруднень доводиться розв’язувати, паралельно формуючи нові технології та підходи

Розмінування територій – не лише пріоритетна гуманітарна місія, а й величезний ринок, який починає формуватися в Україні. Ця галузь потребує великих ресурсів, високотехнологічних рішень, людського капіталу, техніки та сервісів з її обслуговування.

Розглянемо гуманітарне розмінування, не пов’язане з військовими цілями, у тому числі в межах контрнаступу.

Скільки територій в Україні заміновано? Україна міцно й надовго увійшла до рейтингу найзамінованіших країн світу. Озвучена українським Міністерством економіки цифра становить 174 000 кв. км (або 17,4 млн га) у формулюванні «потенційно забруднена територія». «Це не означає, що це суцільне мінне поле. Але на будь-якій ділянці може бути небезпека», – каже заступник міністра економіки Ігор Безкоровайний.

 

Зараз для робіт із розмінування доступні 40 000 кв. км, або п’ята частина забруднених площ. Це деокуповані території та землі, що не підпадають під лінії безпеки, тобто перебувають на 20–30 км від лінії фронту або від кордонів із російською федерацією.

Потрібно зазначити, що кількість замінованих земель значною мірою умовна та змінюватиметься швидше за все у бік збільшення. Наскільки відомо, активне мінування є стратегією російської сторони щодо уповільнення українського контрнаступу, тому реальні площі забруднених територій у зоні бойових дій незмірно більші за заявлені.

Читайте також: Рятувальники знайшли 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів в акваторіях

Про обмін картами мінних полів

Згідно з міжнародними протоколами, після закінчення війни передбачено обмін картами мінних полів. Проте малоймовірно, що росія чи її правонаступник охоче ними ділитися.

Який алгоритм робіт із розмінування? Потенційно небезпечна територія чи об’єкт досліджується; виявляються конкретні зони з вибухонебезпечними предметами, маркуються, наносяться на карти. І вже за цими картами починається розмінування сертифікованими компаніями.

Які пріоритети при визначенні об’єктів розмінування?

Критична інфраструктура, необхідна у тому числі для повноцінного доступу до деокупованих територій. До неї належать дороги, об’єкти енергетики, газопроводи, водопроводи, каналізаційні станції.

Приватні будинки та соціальна інфраструктура – усе, що належить безпосередньо до безпеки громадян. Домогосподарства, а також об’єкти надання будь-яких соціальних послуг.

Економічно активні території. Серед них – агропідприємства, виробництва, фабрики тощо.

Хто займається цим процесом? Безпосередньо до робіт залучені ДСНС, МВС, ДССТ (Державна спеціальна служба транспорту), Міноборони.

Роботу з написання Стратегії з розмінування веде Мінекономіки. Документ буде презентовано на Міжнародній донорській конференції, яка відбудеться в Загребі наприкінці цього року.

Що каже міжнародний досвід? Незважаючи на те, що понад 60 країн світу забруднено наземними мінами, релевантного досвіду, який могла б застосувати Україна, дуже небагато.

Те, що об’єктивно можна почерпнути із зовнішніх джерел – підходи до навчання саперів, заходи безпеки, підходи до поводження з піротехнікою та правила поведінки з вибухонебезпечними предметами, у тому числі протоколи, спрямовані на запобігання жертвам серед мирного населення.

Відносно близький приклад – Азербайджан, який після повернення під свій контроль у 2020 році міста Шуша здійснює розмінуванням територій, визначивши ці роботи як головний пріоритет.

Читайте також: Як убезпечити себе від вибухонебезпечних предметів

За даними Міністерства сільського господарства Азербайджану, торік в аграрний обіг завдяки інтенсивному розмінуванню було повернено приблизно 50 000 га земель.

Відповідає за розмінування агентство Азербайджанської республіки з розмінування ANAMA – організація, створена 1998 року за підтримки ООН і США.

Які нововведення вже виникли під час робіт із подолання мінного забруднення в Україні?

Одним із важливих напрацювань є застосування нових засобів ідентифікації вибухонебезпечних предметів, системи дистанційного сканування поверхні землі.

Сканер кріпиться на носій – найчастіше це дрон, сканує поверхню та предмети, що залягають у землі. Масив зібраних даних проганяється через програмне забезпечення, що визначає природу виявлених предметів.

 

За словами чиновників, застосування дистанційно керованих сканерів прискорює процес «у десятки разів» порівняно з традиційним способом дослідження, оскільки скасовує людський фактор і спрощує доступ до території.

Але таких розробок ще недостатньо, до того ж вони мають низку обмежень. «Сьогодні немає жодного дрона з камерами, який би «бачив» пластикові міни чи міни, що залягають дуже глибоко. Я впевнена, що разом із нашими науковцями й командами університетів ми зможемо знайти такі механізми. І знову-таки, цю технологію ми зможемо надалі експортувати», – говорила Юлія Свириденко, виступаючи на Першому оборонному форумі. Оскільки остаточної уніфікованої технології наразі немає, тестують різні типи сканерів, які показують різну ефективність у різних умовах.

Після ідентифікації починається безпосередньо процес розмінування – залежно від умов та рельєфу із застосуванням різних підходів і техніки. Розмінування виконують сертифіковані оператори – вони можуть бути як державними, так і приватними.

Читайте також: Ваші дії у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

Яка техніка застосовується при розмінуванні та чи є вона в Україні?

Україна потребує дуже багато техніки, і це формує ще один сектор нового ринку. Зазвичай під протимінною технікою мають на увазі величезні механізовані машини, які автономно розмінують відкриті території. Але необхідна набагато ширша номенклатура. Це екіпірування саперів – захист, сумки та інші розхідники. Техніка для перевезення особового складу – пікапи та інші високоприбуткові автомобілі.

Техніка для перевезення мін із броньованими кабінами. Зараз ведуться переговори щодо локалізації виробництва таких машин. Ще одна складова ринку – ремонт і запчастини, оскільки техніка експлуатується у складних умовах та потребує регулярних ТО.

Тобто все впирається суто в достатню кількість техніки? Ні, обсяг флоту перестав бути визначальним чинником. Застосування масштабних автономних машин є виправданим не завжди – вони ефективні на відкритій місцевості. Водночас у сільській місцевості й у містах доводиться покладатися на традиційні підходи та людську працю.

І ось тут вчергове оголюється потреба в принципово нових технологіях, якими зараз не володіє жодна зі спеціалізованих міжнародних організацій. «Можуть запропонувати щуп, саперну лопатку та багато кваліфікованого персоналу. Але з використанням таких традиційних підходів дослідження та розмінування можуть бути дуже довгими», – каже Ігор Безкоровайний.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
067-317-5886 • podpiska@mediapro.com.ua

Скільки компаній – операторів із розмінування в Україні?

Зараз у країні сертифіковано 17 операторів протимінної діяльності, 29 – у процесі сертифікації та ще 40 – до неї готуються, зокрема завозять техніку.

До гуманітарного розмінування залучено 3000 осіб і 29 спеціалізованих машин, до кінця року штат саперів планується збільшити до 5000 фахівців.

Чи є сезонність робіт із розмінування?

Так, більшість робіт виконуються з весни до осені. Наскільки важко вийти на цей ринок? Гравці не скаржаться на зарегульованість процесу сертифікації – з огляду на високі ризики діяльності з розмінування він не може бути простим.

Проблема полягає у формі. Алгоритми дій для отримання сертифікатів не завжди чітко прописані, містять неоднозначні трактування та подвійні формулювання. Наразі ведеться робота, щоб якщо не полегшити, то бодай дещо спростити процедуру отримання нормативних документів, які регламентують роботу операторів протимінної діяльності.

Наскільки законно, коли умовний фермер обшиває листами заліза трактор і, не чекаючи на професіоналів, сам розміновує своє поле? Абсолютно незаконно і законним ніколи не буде.

Читайте також: Вимоги до безпечного виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах

Позиція держави є однозначною: небезпечними видами робіт повинні займатися компанії, які отримали необхідні сертифікати.

 

Умовному фермеру самоврядність окрім ризиків для життя загрожує ще й імовірністю не отримати висновок держави, що його ділянка чиста від мін і придатна для агровиробництва. Цей документ швидше за все знадобиться для отримання дотацій або кредитів.

Тобто приватний бізнес виступає лише замовником? Так, але з більшими можливостями управління процесом. Наприклад, визначати пріоритетні для себе площі для розмінування.

Держава підтримає ці роботи. Наступного року стартує програма компенсації витрат на очищення територій від вибухонебезпечних предметів загальним обсягом 2 млрд грн.

 

Передбачається, що сільгоспвиробник на конкурентній основі, зокрема через «Прозорро», обиратиме з пропозицій різних компаній оператора з розмінування та укладатиме з ним контракт. А після проведення робіт уряд видасть сертифікат про чистоту території та компенсує з бюджету вартість розмінування.

Яка ціна питання? За даними Міжнародного Червоного Хреста, вартість виготовлення міни становить від $3 до $75, а витрати на її видалення – у діапазоні $300–1000.

 

Виділених наступного року на гуманітарне розмінування 2 млрд грн, за оцінками Мінекономіки, має вистачити на повернення в експлуатацію 200 000 га полів. Тобто чиновники оцінюють роботи щодо розмінування одного гектара за нижньою шкалою – 10 000 грн.

Оціночна вартість повного розмінування українських земель може сягати $50 млрд.

Раптова смерть працівника підприємства
Формат: запис вебінару • 0 (800) 219-977

Які орієнтовні терміни розмінування всієї забрудненої території?

Розкид оцінок залежить від оптимізму прогнозиста. Але точної відповіді не дасть ніхто – принаймні на поточному етапі, коли забруднена площа остаточно не визначена.

За словами Юлії Свириденко, Кабмін має план на чотири роки з очищення 470 000 га сільськогосподарських земель. Від початку року було обстежено 43% із них. Щоб виконати цей план, потрібно розміновувати майже 10 000 га на місяць.

Для розмінування 80 % територій, за оцінкою Мінекономіки, знадобиться 10 років. Представники експертного середовища, зокрема зовнішнього, оперують терміном «десятиліття».

Джерело: MIND.UA


Консультування з питань АУДИТУ з Охорони праці

  • гнучка цінова політика
  • дотримання поставлених термінів виконання
  • індивідуальний підхід до кожного клієнта
  • компетентність і професіоналізм експертів
  • з виїздом на підприємство та онлайн

Для довідок: (067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...