Атестація робочих місць: що це таке та навіщо її проводити?


Атестація робочих місць: що це таке та навіщо її проводити?

Деякі працівники мають право на пільги: додаткові дні відпустки, виплати тощо. Також дехто з них має проходити обов’язкові медогляди, і без них взагалі не може бути допущений до роботи. Як визначити, кому надавати пільги, а кому проходити медогляди? На допомогу прийде атестація робочих місць (АРМ), саме вона визначає, в яких умовах працює людина.

Умови праці поділяються на чотири класи:

  • Оптимальні — взагалі нічого шкідливого на робочих місцях працівників немає.
  • Допустимі — скоріше все гаразд.
  • Шкідливі — поступово щось шкодить здоров’ю працівника, шкідливі фактори треба усунути.
  • Небезпечні — в таких умовах працювати заборонено.

Класи умов праці складаються з таких чинників:

  • Шкідливі фактори на робочому місці — сирість, холод, брак світла, пил, постійний шум.
  • Ступінь складності виконуваної роботи — тривала робота «на ногах» або робота, пов’язана з підніманням важких предметів.
  • Напруженість трудового процесу — робота, яка потребує високої уваги до багатьох сигналів одночасно, чи кропітка, але монотонна робота.

Фізично атестацію робочих місць, як процес, можна проводити або не проводити. Але обидва шляхи потребують документального оформлення.

Спершу розглянемо, як правильно не проводити АРМ, далі — простий спосіб її проведення. Перш ніж приймати рішення — проводити атестацію чи ні, радимо звіритися з переліком професій, робота на яких в будь-якому разі пов’язана зі шкідливими умовами праці. У разі якщо знайшли там когось з ваших співробітників — проводимо АРМ фактично та обов’язково. Якщо ні — йдемо далі.

Як правильно НЕ проводити АРМ?

Не проводити АРМ можна у випадку, коли ви впевнені, що нічого шкідливого на робочих місцях працівників немає. Це доволі ризиковане рішення. Ризиків тут два: перший — в когось зі співробітників може виникнути професійне захворювання, другий — вам буде потрібно довести свою точку зору Держпраці у разі перевірки.

Що саме робимо?

Крок 1. Створюємо комісію з АРМ. У неї входять: інженер з охорони праці, економіст, головний бухгалтер, керівник відділу, голова профспілкової організації або уповноважений робочого колективу з питань охорони праці. Не менше 3 осіб з цього переліку. Можна більше. Але не обов’язково.

Крок 2. Проводимо засідання комісії, де двічі голосуємо.

Перше голосування — про наявність/відсутність шкідливих факторів на робочих місцях. Друге — голосування за рішення про те, що АРМ НЕ проводиться. Результати цього засідання потрібно зафіксувати протоколом.

Як проводити атестацію робочих місць?

Атестацію є сенс проводити у випадку, коли ви не впевнені, чи є на робочих місцях співробітників якісь шкідливі фактори, або знаєте, що вони є.

Крок 1. Створюємо наказом комісію з АРМ, до неї мають входити: інженер з охорони праці, економіст, головний бухгалтер, керівник відділу, де буде проводитися АРМ, та голова профспілкової організації або уповноважений робочого колективу з питань охорони праці. Фіксуємо її створення наказом.

Крок 2. Складаємо перелік робочих місць, де потрібна атестація.

Крок 3. Знаходимо організацію, яка атестована Держпраці та МОЗ. Вони підготують матеріали по АРМ: фотографію робочого місця та карту умов праці. Фотографія робочого місця визначає, чим саме займається співробітник у робочий час, та як довго. Карта умов праці — підсумковий документ, у якому визначений клас умов праці та запропоновані пільги або компенсації.

Крок 4. На підставі даних від лабораторії проводимо засідання комісії та складаємо протокол з рішенням — чи є чиїсь умови праці шкідливими, чи потребують працівники якихось компенсацій.

Крок 5. Наказом закріплюємо список посад та пільг.

Для всіх працівників, зайнятих на важких роботах, попередні та періодичні медогляди є обов’язковими.

Після завершення атестації, з її результатами потрібно ознайомити працівників під підпис. Проведення атестації потрібно буде повторити через п’ять років. Матеріали вже проведеної АРМ мають зберігатися в компанії 50 років.

Олександр Ратій, директор центру Racio

Джерело: Rabota.ua

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...