Що треба зробити з точки зору охорони праці при прийомі співробітника на роботу?


Що треба зробити з точки зору охорони праці при прийомі співробітника на роботу?

Під час війни вимоги до охорони праці дещо пом’якшилися (мораторій на перевірки, декларації замість дозволів тощо), проте до відбору та прийняття на роботу персоналу вони залишилися незмінними. Тож, нагадуємо роботодавцям, що потрібно зробити з точки зору охорони праці при прийомі нового співробітника.

Перше: виявити фізичну придатність кандидата виконувати конкретну роботу

Для цього потрібно відправити майбутнього співробітника на попередній медогляд. Попередні медогляди обов’язкові в таких випадках:

  • якщо вік особи до 21 року;
  • якщо йдеться про важку роботу, роботу зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таку, де є потреба у професійному доборі.

Якщо не впевнені, перевірте, чи є ваш випадок у списках тих, що вимагають обов’язкових медоглядів:

Також дізнатись, які роботи у вас є важкими або зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, можна з результатів атестації робочих місць (АРМ).

Якщо вашому працівнику медогляд таки потрібен, ви маєте видати йому направлення та скерувати до медичного закладу, з яким у вас укладений договір. Форму направлення знайдете у додатку 3 Порядку.

Друге: ознайомити з усіма шкідливими та небезпечними факторами майбутньої роботи

Умови праці, зокрема шкідливі та небезпечні фактори, мають бути зазначені у програмі проведення первинного інструктажу. Після інструктажу потрібно зафіксувати поінформованість співробітника його підписом у журналі інструктажів.

Також шкідливі та небезпечні фактори вказані у картах умов праці за результатами атестації робочих місць. Якщо ви провели АРМ, працівник має розписатися в карті свого робочого місця.

Третє: організувати навчання

Організувати вступний та первинний інструктажі

Вступний інструктаж проводить людина, призначена наказом по підприємству. Цей інструктаж обов’язково проходять ті, хто вступає на постійну роботу, тимчасові виконавці робіт (наприклад, підрядник, який прийшов до вас в офіс встановлювати кондиціонер), відряджені співробітники інших підприємств, студенти-практиканти та навіть учні, що прийшли на екскурсію. На вступному інструктажі розказуємо: що можна, що не можна робити на вашому підприємстві, як себе поводити під час аварії, базові речі з домедичної допомоги.

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці керівником, який буде нести повну відповідальність за нового працівника, він так само враховує теми охорони праці, домедичної допомоги та поведінки у надзвичайних випадках, але значно детальніше, враховуючи специфіку роботи.

Організувати проведення стажування для працівників, що будуть виконувати роботи підвищеної небезпеки

Тобто видати наказ про проведення стажування з призначенням відповідальної особи та вказаною кількості змін стажування. Стажування має проходити за програмою, розробленою для конкретної професії. Програму розробляє керівник підрозділу або майстер — людина, яка розуміється на характері роботи. Після завершення стажування наказом треба допустити працівника до самостійної роботи.

Організувати навчання за професією

Коли ви наймаєте водія на посаду водія, або зварника на посаду зварника, у працівника мають бути документи, що підтверджують їх кваліфікацію. Якщо таких документів немає, або у працівника за основними обов’язками такі роботи не передбачені, але може виникати необхідність їх виконання, то працівників потрібно направити у навчальні центри для здобуття необхідних професій (акумуляторник, стропальник, машиніст крана, водій навантажувача, зварник, ліфтер, оператор котельні та інші професії, здобуття яких вимагається правилами безпеки у конкретних сферах діяльності)

Організувати навчання за правилами охорони праці при виконанні окремих видів робіт

Працівників, відповідальних за виконання робіт підвищеної небезпеки, та працівників, що виконують ці роботи, необхідно навчати за конкретними нормативно-правовими актами з охорони праці (НПАОП), які розповсюджуються на ці роботи. Оскільки таких НПАОП понад 900, щоб вибрати правильне навчання, обов’язково потрібен експерт з охорони праці.

Четверте: екіпірувати працівника

Відповідно до мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, вам потрібно оцінити ризики та небезпеки, що можуть виникати під час виконання роботи. Допоможуть вам в цьому перелік небезпек, перелік робіт, що вимагають ЗІЗ та таблиця врахування ризиків.

Ось тут ви знайдете мінімальні набори ЗІЗ для багатьох професій: норми видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Тепер ви можете допустити здорового, поінформованого, кваліфікованого та екіпірованого працівника до виконання покладених на нього завдань.

Олександр Ратій, директор центру Racio

Джерело: Rabota.ua

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...