Атестація робочих місць: кого залучити до проведення та чи можна відтермінувати в умовах війни


Атестація робочих місць: кого залучити до проведення та чи можна відтермінувати в умовах війни

Володимир Дрозд, начальник відділу охорони праці філії «Вільногірський ГМК» АТ «ОГХК», сертифікований експерт Європейського співтовариства з охорони праці (CE ESOHS), сертифікований аудитор з охорони праці, експерт і член редакційної колегії журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Тези

  1. Що врахувати при організації та проведенні атестації?
  2. Які схеми та документи треба оформити?
  3. Покарання за несвоєчасне проведення атестації
  4. Чи можна атестацію відтермінувати в умовах воєнного стану?

Поняття «атестація робочих місць за умовами праці» визначено відповідно до Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України від 1 вересня 1992 р. № 41 (далі — Методичні рекомендації) (зі змінами).

Термінологія
Атестація робочих місць за умовами праці — це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників в процесі трудової діяльності. (додаток 1 «Основні терміни та визначення»).

Порядок атестації робочих місць за умовами праці, основна мета якої полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442 (далі — Порядок).

Що врахувати при організації та проведенні атестації?

Для організації та проведення атестації керівник підприємства видає наказ, в якому:

1) визначає вид і завдання атестації;
2) затверджує склад, голову і секретаря постійно діючої атестаційної комісії, визначає її повноваження, у разі потреби — склад цехових (структурних) атестаційних комісій;
3) розподіляє повноваження між членами атестаційної комісії;
4) встановлює терміни та графіки проведення підготовчих робіт у структурних підрозділах підприємства;
5) залучає для проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу атестовану лабораторію, зокрема TOB «УКРТЕХНОЛАБ»*, яка входить до атестованих лабораторій, відповідно до Порядку атестації лабораторії на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2018 р. № 784/1012, та такі, що розміщені на офіційному вебсайті Держпраці.

Важливо!
Атестаційна комісія підприємства відповідно до покладених на неї обов’язків має перевірити, щоб назви професій (посад) працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, відповідали Класифікатору професій.

Атестація робочих місць за умовами праці, відповідно до Порядку проведення атестації, проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству в строки, передбачені колективним договором, але не рідше 1 разу на 5 років.

При докорінній зміні умов і характеру праці проводиться позачергова атестація. Результати атестації чинні протягом 5 років після їх затвердження до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації.

При проведенні атестації робочих місць за умовами праці треба оформити такі схеми та документи:

  • план-схема розміщення робочих місць;
  • перелік робочих місць, професій і посад зі шкідливими умовами праці, які підлягають атестації;
  • характеристика виконуваних робіт на робочі місця (складена атестаційною комісією підприємства та завірена профспілковим комітетом і керівником підприємства);
  • лист хронометражних спостережень дій працівника, протягом робочого часу, на робочі місця:
    • врахувати час проведення підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт поза робочим місцем;
    • застосувати індивідуальну фотографію робочого часу (на підставі результатів визначити: структуру робочого часу; тривалість дії шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища; важкість і напруженість трудового процесу; час зайнятості працівників на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці);
    • оформити фотографію робочого дня, на підставі листа хронометражних спостережень;
  • протоколи інструментальних досліджень шкідливих факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочих місцях виданих акредитованою лабораторією;
  • карти умов праці на робочі місця, що пройшли атестацію (з підписами всіх членів атестаційної комісії та працівників, що зайняті на цих робочих місцях);
  • матеріали атестації, що заслухані на засіданні атестаційної комісії та оформлені протоколом;
  • наказ про затвердження результатів чергової атестації робочих місць за умовами праці (основний документ при призначенні пільг і компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці).

Результати Атестації використовуються для надання працівникам пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством.

Покарання за несвоєчасне проведення атестації

Відповідальність за своєчасне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Покарання, яке очікує на керівника підприємства, якщо він не надав працівнику відповідні пільги та компенсації

1. Накладення штрафу (див. таблицю).

Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття Дії Покарання
41. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці ч. 1 Порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення Накладення штрафу:
• на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — НМДГ)
ч. 2 Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню Накладення штрафу:
• на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 100 до 300 НМДГ
Зверніть увагу!
Сплата штрафу не звільняє суб’єкта господарювання від проведення атестації. В будь-якому випадку атестацію обов’язково треба буде провести.

2. За рішенням суду — відшкодування матеріального і морального збитку працівнику, якому вчасно не було надано відповідні пільги та компенсації.

Чи можна атестацію відтермінувати в умовах воєнного стану?

Читачі нерідко запитують: чи може підприємство продовжити своїм наказом термін дії атестації робочих місць за умовами праці на весь період воєнного стану? Хочу наголосити, що чинні нормативно-правові акти, що регулюють питання проведення атестації не передбачають можливості її відтермінування та продовження строків дії у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні.
__________________________
*TOB «УКРТЕХНОЛАБ»
Тел.: (097) 313-71-58 Андрій Миколайович
Адреса: вул. Васильківська, 16, офіс 201, 224, Київ
Сайт: https://ukrtechnolab.com/
E-mail: ukrtechnolab@ukr.net

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...